Οικονομία

Έρχεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο

Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο ΤAXISnet

Τέλος έρχεται να μπει στα χάρτινα τιμολόγια, καθώς και στα χειρόγραφα βιβλία από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόκειται να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για το “ηλεκτρονικό λογιστήριο”.

Στην έκθεση της ΑΑΔΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο “ηλεκτρονικό λογιστήριο”, μέτρο που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τις εφορίες.

Περισσότεροι από 1 εκατ. μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα απαλλαγούν από χρονοβόρες υποχρεώσεις, όπως της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, ενώ τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά, κάτι που σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ηλεκτρονικά θα είναι, εξάλλου, και τα τιμολόγια, αντικαθιστώντας τα σημερινά χάρτινα.

Πώς θα λειτουργεί; Το “ηλεκτρονικό λογιστήριο”, που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, θα λειτουργεί πάνω σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο ΤAXISnet.

Η εφαρμογή θα περιέχει: α) ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, β) ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης, και γ) ειδική φόρμα με στήλες όπου θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια