Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις με «άρωμα» κάλπης

Διαβάστε τη λίστα με τις προεκλογικές κινήσεις της κυβέρνησης

Έντονο προεκλογικό «άρωμα» αναδίδεται πλέον από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Κάθε είδους δυσάρεστο ή επιβαρυντικό μέτρο έχει μπει στο συρτάρι, ενώ προωθούνται μέτρα εξευμενισμού διαφόρων ομάδων φορολογουμένων.

Η λίστα με τις προεκλογικές κινήσεις φορολογικού χαρακτήρα, στις οποίες έχει προχωρήσει πρόσφατα ή και θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον το οικονομικό επιτελείο είναι μακρά και ενδιαφέρουσα, όπως την καταγράφει το capital.gr:

- Ετοιμάζεται διάταξη με την οποία θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά που έλαβαν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με ειδικό μισθολόγιο στο τέλος του περασμένου έτους. Έχει ήδη προηγηθεί διάταξη με την οποία τα αναδρομικά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20%.

Στην πράξη, η κυβέρνηση επέστρεψε στα ειδικά μισθολόγια το εισόδημα που τους είχε περικοπεί με μνημονιακό νόμο το 2013, αλλά δεν το αντιμετωπίζει ως κανονικό εισόδημα, αλλά ως ειδικό που του αρμόζει μειωμένη φορολογία. Πρόκειται όμως για κανονικό εισόδημα και η μειωμένη φορολογία του έχει ευδιάκριτα φορολογικά ελατήρια.

- Με την ολοκλήρωση του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου στις 5 Απριλίου και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Η πρώτη ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή για τους οφειλέτες, καθώς δε θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και οφειλές του 2018.

Στη ρύθμιση προς την εφορία θα μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οφειλές έως το τέλος του 2017 και μόνο με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος ξεκινά νωρίτερα από ποτέ. Άνοιξε εντός του Μαρτίου. Η κίνηση αυτή, αν και διευκολύνει φορολογούμενους και φοροτεχνικούς, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε όσους δικαιούνται επιστροφής φόρου να την εισπράξουν νωρίτερα από ποτέ και πάντως πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου.

- Έχει παγώσει ο σχεδιασμός για τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ως «υπόλοιπα» δύο αυξήσεις των τιμών ζώνης σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως τουριστικές, αλλά και τις λεγόμενες περιοχές «λαϊκής» κατοικίας (π.χ. Δυτική Αττική).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια