Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία
Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο σε χρήματα και όχι σε είδος οφείλουν οι εργοδότες να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα

Σε λιγότερο από ένα μήνα πλέον έχουμε το Πάσχα και πολλοί εργαζόμενοι διερωτώνται ήδη πότε θα λάβουν το δώρο από την εργασία τους.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη ωστόσο ο εκάστοτε εργοδότης μπορεί να το δώσει και νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι για το δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης, το δώρο Πάσχα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ethnos.gr.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο διάστημα είτε λόγω παραίτησης είτε λόγω απόλυσης, δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου το οποίο υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Υπολογίστε πατώντας ΕΔΩ το δώρο Πάσχα που δικαιούστε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News