default-image

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα έτοιμα - Πότε ξεκινά η υποβολή

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Όλα έτοιμα - Πότε ξεκινά η υποβολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι να προσέξετε κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του εντύπου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της εφαρμογής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018. Για πρώτη φορά επιχειρείται να εφαρμοστεί ο νόμος που θέλει να ανοίγει η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις έως τον Απρίλιο. Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

* Για πρώτη χρονιά σε κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα: ένα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δε θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Για φέτος τα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις, φτάνει να έχουν κάνει σχετική γνωστοποίηση ως τις 28/2, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

* Στον πίνακα 1 προστέθηκε πεδίο το οποίο συμπληρώνεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του έτερου συζύγου, από όποιον έγγαμο φορολογούμενο έχει επιλέξει να υποβάλει χωριστή δήλωση από τον άλλο σύζυγο.

* Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κ.λπ.).

* Στους κωδικούς 049-050 “Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών” αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με “πλαστικό” χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού, για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

* Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον κωδικό 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.

Η πληρωμή του φόρου

Το έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν φέτος πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό έντυπο.

Έτσι, ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News