Τι θα γίνει με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη

Οικονομία
Τι θα γίνει με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση σε θέσπιση νομοθεσίας;

Η έντονη φημολογία που ήθελε την κυβέρνηση να προχωρά, έως την Παρασκευή 22/3, σε μια “μονομερή” (δίχως δηλαδή την οριστική συμφωνία των δανειστών) κατάθεση του διαδόχου του νόμου Κατσέλη δημιούργησε... ήπιο κυματισμό, καθώς θεωρείται ότι θα δημιουργηθούν... ζητήματα.

Μια απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε θέσπιση νομοθεσίας για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη θα δημιουργούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία μέτωπα:

1. Καταρχάς θα γινόταν πολιτικό το ζήτημα και έτσι θα έπρεπε να επιλυθεί σε επίπεδο Eurogroup.

2. Δεύτερον, για τις τράπεζες έχει “λόγο” η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM. Οπότε θα άνοιγε μια παράλληλη συζήτηση στο πλαίσιο της δικής τους εποπτείας.

3. Τρίτον, καθώς το θέμα της συνδρομής του ελληνικού Δημοσίου (800 εκατ. ευρώ έως και το 2022 που θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό) ανοίγει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, θα υπήρχε θέμα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Δηλαδή θέμα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο.

H παραπάνω ανάλυση συνδέεται με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές περί κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή αύριο Παρασκευή, τη στιγμή ακόμα που τα μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένουν ανοικτά.

Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι, πέρα από την πιθανότητα άμεσης συμφωνίας ή... ρήξης, διαμορφώνεται και ένα ενδιάμεσο σενάριο: μερικής συμφωνίας κατά την κατάθεση της σχετικής διάταξης και διαπραγματεύσεων, με στόχο να υπάρχει συναίνεση στο κείμενο που θα ψηφίσει τελικά η Βουλή, καθώς και στις εφαρμοστικές διατάξεις που θα το συνοδεύουν.

Εκτιμάται επίσης ότι, αν υπάρξει μια κατάθεση της σχετικής νομοθετικής διάταξης αύριο Παρασκευή στη Βουλή χωρίς απόλυτη συμφωνία, υπάρχει... δρόμος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για απόσταση ανάμεσα στην κατάθεση και στην ψήφιση του νόμου. Επιπλέον, μια σειρά από πεδία θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν μέσω δευτερογενούς δικαίου (δηλαδή εφαρμοστικών διατάξεων).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η κατάθεση να ερμηνευτεί και σαν μια πρώτη κίνηση προόδου ενόψει της συνόδου του EWG που θα γίνει τη Δευτέρα.

Αναφορικά με την παραπομπή του θέματος προς απόφαση στο Eurogroup σε περίπτωση που οι διαφωνίες παραμείνουν έως και τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι σε μνημόνιο, αλλά σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό τυπικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα, αλλά μόνο συστάσεις, ενώ τα 970 εκατ. ευρώ της “δόσης” (παρεμβάσεις στο χρέος) δεν είναι αναγκαία για λόγους ρευστότητας.

Ωστόσο, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν δοθεί σημαίνει ότι το ζήτημα γίνεται πολιτικό. Και έτσι καλείται το Eurogroup να αποφασίσει.

Οπότε, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συνέπειες ρευστότητας - σύμφωνα με πληροφορίες - θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στις αγορές και στο κλίμα που επιχειρείται να συντηρηθεί για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό που αναμένουν οι δανειστές είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, όπως τις έδωσε στο τελευταίο Eurogroup.

Στο καλό σενάριο αναμένεται συμφωνία με τους δανειστές έως το προσεχές Eurogroup με ψήφιση του νομοσχεδίου και συμφωνία για το δευτερογενές δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί θεωρούν ακόμα πιθανή τη συμφωνία, με πρώτο βήμα να υπάρξει έστω μια πρώτη επαρκής σύγκλιση έως το EuroWorking Group της προσεχούς εβδομάδος.

Πάντως, προς το παρόν, οι Θεσμοί φέρονται να επιχειρούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους αναφορικά με το ζήτημα. Συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η τελική απόφαση είναι πολιτική και θα ληφθεί από την κυβέρνηση. Γίνεται σαφές όμως και ότι έχει ήδη υπάρξει μια υποχώρηση από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύουν ότι και μόνο η παράταση του νόμου Κατσέλη συνιστά απόκλιση από την αρχική δέσμευση της κυβέρνησης. Έτσι, γίνεται σαφές ότι έχει φανεί εκ μέρους τους καλή θέληση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News