Αργεί ακόμη η ρύθμιση για τα Ταμεία

Οικονομία
Αργεί ακόμη η ρύθμιση για τα Ταμεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσωρινά “στον πάγο” οι 120 δόσεις

Νέα παράταση θα λάβει η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών της Εφορίας και των Ταμείων. Κι αυτό γιατί η αδυναμία συμφωνίας για τη “δόση” των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έβαλε άτυπα “πάγο” στη θέσπιση και εφαρμογή της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για ασφαλιστικά και φορολογικά χρέη.

Προ ημερών κυβερνητικός αξιωματούχος είχε προαναγγείλει την υποβολή της ελληνικής πρότασης στις Βρυξέλλες το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό προϋπέθετε την έγκριση της “δόσης” στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Πλέον, η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση του πλαισίου και εν συνεχεία η νομοθέτησή του μεταφέρονται μοιραία και πάλι για... αργότερα.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας “Κεφαλαίου”, στο οικονομικό επιτελείο το αρνητικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε στους Θεσμούς λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπονταν στη 2η αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας έκανε ανέφικτο πολιτικά να προχωρήσει η συζήτηση για τις 120 δόσεις.

Εξάλλου, οι Θεσμοί είχαν και εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ενστάσεις σε σχέση με το μέτρο αυτό, όχι στη μία ή την άλλη λεπτομέρειά του, αλλά στη φιλοσοφία του. Το πιο κοντινό “σενάριο” είναι πλέον να υπάρξει διαπραγμάτευση την 1η Απριλίου στην Αθήνα - όταν επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών - αν, βεβαίως, υπάρξει το περιθώριο. Δηλαδή αν έως τότε έχει λήξει το θέμα των προαπαιτουμένων...

Ο σχεδιασμός

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο οικονομικό επιτελείο, το μέτωπο της νέας ρύθμισης θα ανοίξει ουσιαστικά ξανά αφού κλείσει το θέμα της “δόσης”, δηλαδή μετά τα τέλη του τρέχοντος μηνός-αρχές του επόμενου.

Εφόσον, μάλιστα, κλείσει το μέτωπο της “δόσης”, θα μπορεί η κυβέρνηση «ακόμα και μονομερώς» να προχωρήσει στη ρύθμιση - δεδομένου ότι οι Θεσμοί διαφωνούν με αυτό ούτως ή άλλως - όπως ακριβώς τη σχεδιάζει. Βέβαια, άλλες πηγές κοντά στο ΥΠ.ΟΙΚ. επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μονομέρεια, λόγω και των επόμενων διαπραγματεύσεων για τα “μεγάλα” θέματα, όπως η αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και η διαπραγμάτευση για το αφορολόγητο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα τεθούν προς ψήφιση ταυτόχρονα και οι δύο ρυθμίσεις (αλλά σε δύο πακέτα διατάξεων), δηλαδή τόσο εκείνη για τα χρέη των επαγγελματιών και των εργοδοτών προς τα Ταμεία, όσο και εκείνη για τα χρέη εργοδοτών και νοικοκυριών προς την Εφορία.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναβολή. Οι φήμες αλλά και οι εξαγγελίες για ρύθμιση ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 - στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης - αλλά ποτέ δεν μπήκαν τελικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το ίδιο συνέβη και φέτος, με τη 2η αξιολόγηση. Πλέον τα “πολιτικά” περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν...

Δύο σκέλη

Η ρύθμιση για τα Ταμεία θα έχει δύο σκέλη:

- Το πρώτο σκέλος θα αφορά τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών (προς τον τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), τα οποία θα επαναϋπολογιστούν εφόσον “γεννήθηκαν” μεταξύ 2002 και 2016 και, έτσι, θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 60 με 65%. Αναλόγως θα μειωθούν και οι προσαυξήσεις.

- Το δεύτερο σκέλος της - το οποίο θα είναι αυτόνομο από το πρώτο - θα αφορά τα χρέη των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θα διαγράφονται κατά 50%-100% μόνο οι προσαυξήσεις.

Η ρύθμιση για την Εφορία θα έχει - σε αντίθεση με εκείνη των Ταμείων - εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με τον καθορισμό του πλήθους των δόσεων. Με άλλα λόγια, περισσότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη περιουσία, και λιγότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα και περιουσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News