Πιο εύκολη η διαδικασία για σύσταση επιχειρήσεων ΕΠΕ

Οικονομία
Πιο εύκολη η διαδικασία για σύσταση επιχειρήσεων ΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχειρήσεις... με σύστημα one stop

Ένα μέτρο που θα διευκολύνει τον κλάδο των επιχειρήσεων είναι πλέον διαθέσιμο, το οποίο θα λειτουργήσει ευεργετικά στη σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Το συγκεκριμένο μέτρο είναι η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις 22 Ιουλίου 2018, αλλά σε διάθεση τέθηκε από τις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, εντός του επόμενου μήνα η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.). Έτσι, θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση της e-ΥΜΣ, καθώς θα είναι, πλέον, εφικτή η εξ αποστάσεως σύσταση με πρότυπο καταστατικό για όλες οι νομικές μορφές εταιρειών.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλη Αλιφιεράκη, ο οποίος σχολίασε το εν λόγω μέτρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι θετικό μέτρο. Είναι κάτι το οποίο οδηγεί στην πλήρη ψηφιοποίηση του ΓΕΜΗ. Είναι θετικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα φτιάχνεται πιο γρήγορα και πιο απλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί. Εδώ συζητάμε για ένα πρότυπο καταστατικό. Υπάρχουν αυτά τα θέματα, αλλά εκσυγχρονίζεται το κομμάτι της Υπηρεσίας μιας Στάσης».

Στην αναφορά που κάνει το υπουργείο υποστηρίζει πως από την έως σήμερα λειτουργία της e-ΥΜΣ προκύπτει η θετική ανταπόκριση των ενδιαφερομένων να συστήσουν εταιρεία, με τον αριθμό των συστάσεων να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν συσταθεί: 2.093 ΙΚΕ, 184 Ο.Ε. και 134 Ε.Ε.

Η επιτυχία της e-ΥΜΣ οφείλεται τόσο στη μείωση του κόστους και του χρόνου σύστασης μιας εταιρείας, όσο και στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Όπως υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της e-YMΣ η σύσταση είναι δωρεάν (ήτοι έως 21/07/2019), ενώ στη συνέχεια το κόστος θα ανέρχεται στο 30% του κόστους σύστασης μέσω της φυσικής ΥΜΣ. Συγκεκριμένα, θα είναι 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. και Ε.Ε.) και 21 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ).

Όσον αφορά στον χρόνο σύστασης, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι ο ελάχιστος χρόνος που έχει καταγραφεί είναι 8 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα.

Ως προς τη διαδικασία, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι η σύσταση ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται ούτε φυσική παρουσία σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, ούτε η προσκόμιση δικαιολογητικών εγγραφών, καθώς συμπληρώνονται μόνο πεδία. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εταιρεία αποκτά αριθμό ΓΕΜΗ και ΑΦΜ, και αποστέλλονται στους ιδρυτές ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη φυσική όσο και στην ηλεκτρονική υπηρεσία δεν απαιτείται η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας των ενδιαφερόμενων ιδρυτών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι από το 2013 (άρθρο 3 του Ν. 4156/2013) έχει καταργηθεί η υποχρεωτική ύπαρξη και χρήση της εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή/και διαχείρισης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Ο κ. Αλιφιεράκης κατέληξε αναφέροντας τα πλεονεκτήματα αλλά και τον προσανατολισμό που έχει η εν λόγω υπηρεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, δίνει χώρο στην ψηφιοποίηση και στην πάταξη της γραφειοκρατίας, διευκολύνοντας το άνοιγμα επιχειρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Καταπολεμάται η γραφειοκρατία. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις, και μπορείς και από το εξωτερικό να ιδρύσεις μια τέτοια εταιρεία. Μπαίνει, επίσης, η ψηφιακή υπογραφή, η οποία είναι αρμοδιότητα που τη χορηγούν τα Επιμελητήρια. Και αυτό θα ενισχυθεί. Πολλά πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό μέτρο. Είναι προς τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και προς την πάταξη της γραφειοκρατίας, και με γρήγορες διαδικασίες πλέον γίνεται η ίδρυση επιχειρήσεων», επισήμανε ο κ. Αλιφιεράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News