Ανάβουν «φωτιές» τα μέτρα εξισορρόπησης

Κρήτη
Ανάβουν «φωτιές» τα μέτρα εξισορρόπησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να δώσει πολιτική λύση με την επιστροφή των αναδρομικών καλούν την κυβέρνηση οι συνδικαλιστές

Με τη νομοθέτηση «μέτρων εξισορρόπησης», ώστε να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός, προσανατολίζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των αναδρομικών διεκδικήσεων εκατομμυρίων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Σενάρια όπως αυτό έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των συνδικαλιστών.

Οι συνταξιούχοι, διά των εκπροσώπων τους, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους σε «μέτρα εξισορρόπησης», ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι τονίζουν πως θα πρέπει να δοθεί για το σύνολο των δικαιούχων μια πολιτική λύση από την κυβέρνηση, όχι μόνο για την επιστροφή των “κλεμμένων” από τις μνημονιακές κυβερνήσεις που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, αλλά και επαναφορά των κομμένων δώρων και επιδομάτων, «αφού πλέον έχουν βγει από τα μνημόνια, όπως η σημερινή κυβέρνηση μάς λέει»!

Αναφορικά με τα σενάρια αυτά, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα επιφέρουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, η “απάντηση” θα είναι νομοθέτηση «μέτρων εξισορρόπησης», ώστε να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός. Αντίθετα, για τις αποφάσεις που θα οδηγούν σε εφάπαξ επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να πληρώσει τους δικαιούχους των αναδρομικών, καταφεύγοντας όμως σε δύο κινήσεις τακτικής, προκειμένου να μετριαστεί το ταμειακό αλλά και το δημοσιονομικό κόστος.

Για την αντιμετώπιση του ταμειακού ζητήματος που θα προκύψει, οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις ανάλογα με το ύψος της απαίτησης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε δημοσιονομικό επίπεδο, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ώστε τα αναδρομικά να αντιμετωπιστούν ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας».

Το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων

Το πρώτο θέμα που αναμένεται να κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η σχετική απόφαση από το ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα. Εδώ λοιπόν υπάρχει το σενάριο ότι θα υπάρξει “απορρόφηση” του 13ου και του 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή, το ίδιο ποσό, αντί να καταβάλλεται σε 12 μισθούς, όπως συμβαίνει σήμερα, θα καταβάλλεται σε 14. Αλλά εξετάζεται, επίσης, και η μείωση των δώρων και του επιδόματος από το επίπεδο των 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να συγκρατηθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα το δημοσιονομικό κόστος για την περίοδο από εδώ και στο εξής. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Το δώρο των συνταξιούχων

Σε ό,τι αφορά το δώρο των συνταξιούχων, αυτό είναι αρκετά περίπλοκο θέμα. Όσον αφορά στην αντιμετώπισή του από εδώ και στο εξής, αν γίνει η ολική επαναφορά, το δημοσιονομικό κόστος θα φτάσει περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, στην πράξη τα Ταμεία θα υποχρεωθούν να καταβάλουν δώρα ακόμη και σε συνταξιούχους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές. Για την αντιμετώπισή του, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταφύγει σε «δημιουργική λογιστική». Το δώρο των 800 ευρώ - σύμφωνα με τις πληροφορίες - μπορεί να «συμψηφιστεί» με το ποσό της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με τέτοιες πρακτικές, όπως έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Καθημερινή” και σε άλλες αθηναϊκές εφημερίδες, καθώς όπως λέει η διεκδίκηση είναι να υπάρξει πολιτική λύση για όλους τους δικαιούχους και να δοθούν όλα τα χρήματα που τους έχουν κρατηθεί όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

«Η ενημέρωση που έχουμε από συνδικαλιστικά στελέχη των συνταξιούχων στην Αθήνα είναι ότι αυτό ακριβώς που δημοσιεύεται στον αθηναϊκό Τύπο ισχύει. Το σενάριο που “παίζει” είναι ότι οτιδήποτε επιστραφεί από αναδρομικά, δώρα και επιδόματα αδειών σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αυτά θα κρατηθούν πάλι από μισθούς και συντάξεις. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα ζητάμε ούτε καν αυτό που λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά να επιστρέψουμε στις εποχές που ήμασταν πριν από τα μνημόνια. Και αυτά τα ποσά που μας έχουν παρακρατηθεί να μας επιστραφούν. Αυτό ζητάμε τόσο για μας τους συνταξιούχους, όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους»...

Καταλήγοντας, ο Θέμης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί είναι αντίθετο με τις δικαστικές προσφυγές και ζητάει για όλους μια πολιτική απόφαση.

«Θεωρώ ότι γίνεται προσπάθεια»

Την αισιοδοξία του, τονίζοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια να βρει μια λύση, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης.

«Η κυβέρνηση πιστεύω πως δε θα μπει στη διαδικασία να περιμένει δικαστικές αποφάσεις. Και αν δοθεί μια λύση, θα δοθεί μια συνολική λύση, μια πολιτική λύση. Από ’κει και πέρα, δεν πιστεύω ότι θα κοπούν συντάξεις και μισθοί. Εγώ είμαι αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω σε μια τέτοια λύση. Άλλωστε, η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα γραφής τέτοια, ότι θέλει να κόψει μισθούς και συντάξεις»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής μάς είπε ότι, ανεξάρτητα από τις επιστροφές των αναδρομικών, για τον ίδιο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να επανέλθουν από τώρα και μετά τα δώρα και τα επιδόματα, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους συνταξιούχους της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News