Οικονομία

Εκταμίευση μετ' εμποδίων για τη δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ

Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα

Δεν είναι και τόσο χειροπιαστό το σενάριο της έγκρισης της δόσης των 970 εκατομμυρίων ευρώ από το συνέδριο του Eurogroup που θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι κάποια προαπαιτούμενα ξανανοίγουν (οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες αυξήθηκαν εκ νέου τον Ιανουάριο). Επιπλέον, οι τριγμοί στην οικονομία αρχίζουν να γίνονται φανεροί μετά και τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ΑΕΠ, με την εκδοχή της μακρόσυρτης αργής ανάκαμψης να επιβεβαιώνεται και από το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Την πρώτη προειδοποίηση την έκανε ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες», ότι «η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές», και πως η «αποκατάσταση θα πάρει καιρό».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτεντάκης - επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη θέση του επικεφαλής του γραφείου παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού - επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη εμπλοκή στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ακυρωθεί επί της ουσίας το 2020 με την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του αφορολόγητου ορίου.


Η δόση

Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το σενάριο να υπάρξει μια πρώτη δήλωση (ή ακόμα και απόφαση) για την Ελλάδα, η οποία όμως να μη συνοδεύεται από την οριστική έγκριση του πακέτου “δόσεων” των 970 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Ο λόγος για την απόφαση της συνόδου του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (είναι το τρίτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνόδου).

Το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους, αλλά και η διατήρηση της καλής “εικόνας” της χώρας στις αγορές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα ανάμεσα στα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει... πέρυσι, αλλά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Η δυσκολία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος έκανε σαφές ότι, χωρίς να έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες μιας συμφωνίας, το εγχείρημα πλέον καθίσταται πολύ δύσκολο.

Προς οριστικοποίηση οδεύει το ζήτημα του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ.

Αντιθέτως, το ζήτημα του διάδοχου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει ανοιχτό, παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις. Προς το παρόν δεν αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης πριν την υπουργική σύνοδο της Δευτέρας.


Νέες αποκλίσεις

Στο θέμα δε των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες - θέμα για το οποίο εξέφρασαν ενστάσεις και η Κομισιόν αλλά και ο ESM - η Ελλάδα καθυστέρησε σε σημαντικό βαθμό. Μετά τη μείωση κατά 300 εκατ. των οφειλών το τελευταίο 4μηνο του 2018 (ορόσημο 2ης αξιολόγησης), αποτυπώθηκε άνοδος οφειλών τον Ιανουάριο, θολώνοντας την εικόνα. Και τούτο αφού το ζήτημα σχετίζεται και με την 3η αξιολόγηση που ξεκινά τον επόμενο μήνα, Απρίλιο.

Πολιτικό το ζήτημα

Το αποτέλεσμα της συνόδου δε συνδέεται μόνο με τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να γίνουν πέρυσι. Συνδέεται και με άλλα πολιτικά ζητήματα που αναμένεται να θέσουν κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αναφορικά με τον μειωμένο ΦΠΑ, τον κατώτατο μισθό ή τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση στην οποία μένει να φανεί αν θα καμφθούν οι αντιδράσεις που φάνηκαν τις προηγούμενες ημέρες και από την τοποθέτηση της ολλανδικής πλευράς, η οποία ζητά την υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων του 2018 μέχρι κεραίας.

Στη “ζυγαριά” εισάγεται και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, που έχει εκδοθεί για την Ελλάδα.

Τίθεται επί τάπητος και η βιωσιμότητα των ελληνικών προβλέψεων, με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. να κατατάσσει την Ελλάδα στα κράτη με τη βραδύτερη ανάκαμψη ανά την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος των προσδοκιών, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να προειδοποιεί επιπλέον για πολύχρονη προσπάθεια έως ότου απαλλαχτεί η χώρα από τα σημάδια της κρίσης.

Κινδύνους βλέπει και το ΔΝΤ

Στην υπουργική σύνοδο θα παρουσιαστούν και τα πορίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ξεδιπλώνονται στην έκθεση που εγκρίθηκε χθες από τα διοικητικά του όργανα. Η εν λόγω έκθεση - η πρώτη σε καθεστώς μετα-προγραμματικής παρακολούθησης - αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα.

Σε αυτή τα μεγάλα “αγκάθια” θα είναι το θέμα των τραπεζών και των “κόκκινων” δανείων, αλλά και της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην πορεία της απασχόλησης. Θα καταγράφει τους κινδύνους για την οικονομία, αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.

Σχόλια