Οικονομία

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ανεργία

Παρά τη μικρή μείωση τον Νοέμβριο

Κατά 0,2% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2018 σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν το ποσοστό κυμάνθηκε στο 18,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (από 21,1% σε 18,5% και από 10,1% σε 7,4%, αντίστοιχα).

Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 875.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 14,3% και στις γυναίκες στο 23,7%. Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) μειώθηκε στο 39,1%, σταθερό σε σχέση με τον Οκτώβριο. Συνολικά στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2019 η ανεργία έμεινε σταθερή στο 7,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 και μειώθηκε από 8,6% ένα χρόνο πριν. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008. Στην Ε.Ε. το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με 6,6% τον Δεκέμβριο και 7,2% ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι το χαμηλότερο από την έναρξη των μηνιαίων μετρήσεων από τη Eurostat το 2000.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Στέλιο Βοργιά, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος σχολίασε τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που καταγράφει η χώρα μας. Ο Στέλιος Βοργιάς έκανε λόγο για “μαύρη” εργασίας αλλά και για ελαστικές μορφές απασχόλησης, που ενισχύουν το κοινωνικό φαινόμενο της ανεργίας.

«Δυστυχώς, η ανεργία για εμάς είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί συνήθως η Ευρώπη βάζει κριτήρια τα οποία δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθός της. Το να δουλέψει κάποιος μερικά μεροκάματα και να τον θεωρεί ως εργαζόμενο, ή άνθρωποι που δουλεύουν για 200 ή 300 ευρώ με ελαστικές μορφές απασχόλησης σίγουρα δεν είναι εργαζόμενοι. Απεναντίας, είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί δημιουργείται μια γενιά εργαζομένων κάτω από το όριο της φτώχιας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από εκεί και πέρα, τώρα, πρέπει να αλλάξει η τακτική της κυβέρνησης στο πώς αντιμετωπίζει την ανεργία. Αυτή τη στιγμή, οι πολιτικές που ακολουθούνται χρηματοδοτούν ή επιδοτούν τη “μαύρη” εργασία. Επιδοτούν την ανεργία. Άνθρωποι που δε θέλουν να χάσουν την κάρτα του μακροχρόνια ανέργου, είτε γιατί εάν περάσουν κάποια ένσημα, ειδικά οι εποχικά απασχολούμενοι, μένουν εκτός ταμείου ανεργίας. Αυτό τους οδηγεί στη “μαύρη” απασχόληση. Ο τρόπος λειτουργίας και του επιδόματος ΟΑΕΔ και γενικά η πολιτική οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους σε μια απασχόληση που είναι “μαύρη” και ανασφάλιστη. Πρέπει να αλλάξει την πολιτική της η κυβέρνηση. Θα πρέπει να μη γίνεται επιδότηση της ανεργίας, αλλά επιδότηση της απασχόλησης, έτσι ώστε να αμείβεται εκείνος που επιθυμεί να δουλέψει. Υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων».

Επιπλέον, εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε. ανήλθε στα 16,2 εκατομμύρια και στην Ευρωζώνη στα 12,8 εκατομμύρια. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (18,5% με στοιχεία του Νοεμβρίου 2018) και στην Ισπανία (14,1% με στοιχεία του Ιανουαρίου 2019). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,1%) και στη Γερμανία (3,2%).

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η ανεργία μειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός από τη Δανία και τη Μάλτα, όπου παρέμεινε σταθερή. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (39,1% τον Νοέμβριο) και στην Ιταλία (33%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Γερμανία (6%) και στην Τσεχία (6,1%). Τον Ιανουάριο, η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 16,5% και στην Ε.Ε. στο 14,9%.

Τέλος, ο κ. Βοργιάς μίλησε για τις πολιτικές που πρέπει να ενσωματωθούν στην κυβερνητική ατζέντα, ώστε να περιοριστεί το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας. Ο ίδιος έκανε σαφές πως είναι αναγκαίο να στηριχθούν τα υγιή κομμάτια της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βοργιάς είπε:

«Για εμάς, πρέπει να αξιοποιηθούν τα υγιή κομμάτια της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, όπου εκεί μπορούν να δοθούν λύσεις στην απασχόληση με μόνιμες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βρει λύσεις στη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δε γίνεται να επιβαρύνεται με υπερφορολόγηση σε τέτοιο βαθμό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη πραγματικά και από εκεί θα δοθούν λύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να δούμε τη μαθητεία. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το μεγάλο ποσοστό 18,7%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 6,5%. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να ισχύει η πιστοποίηση των μαθητευομένων και εδώ να μην υπάρχει καμία πιστοποίηση και επιπλέον να παραβιάζεται αυτό το ποσοστό γιατί δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Θα πρέπει να εφαρμοστούν και πολιτικές ανάπτυξης που θα φέρουν καινούργιες θέσεις στην απασχόληση, καλύτερη αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων υγιών κομματιών της κοινωνίας και πραγματικά θα πρέπει να υπάρξει ένα φορολογικό καθεστώς που να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να σταθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να προσφέρει θέσεις εργασίας.

Αυτό αποδείχτηκε και φαίνεται σε κομμάτια όπως το εμπόριο, όπου έχουμε ναι μεν αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αλλά είχαμε αύξηση της απασχόλησης».

Σχόλια