«Έρχονται» 332.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Κρήτη
«Έρχονται» 332.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας

Εντυπωσιακές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού για την Ελλάδα, που καταδεικνύει πως οι σχετιζόμενες με τον τουρισμό, άμεσα και έμμεσα, θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 332.000 την επόμενη δεκαετία, και συγκεκριμένα μέχρι το έτος 2028.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του World Travel Tourism Council (WWTC), ο παγκόσμιος κλάδος ταξιδιών και τουρισμού συνεισέφερε με 319 εκατ. θέσεις εργασίας την περασμένη χρονιά παγκοσμίως, ενώ οι προβλέψεις για τον ορίζοντα της επόμενης δεκαετίας κάνουν λόγο για επιπλέον 100 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Τα νούμερα από πλευράς του WWTC είναι ενθαρρυντικά και για την Ελλάδα, αν ληφθεί υπόψη ότι υπολογίζει μέσα στην επόμενη δεκαετία ο κλάδος να δημιουργήσει περίπου 332.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο και τη σημασία του κλάδου για την κοινωνία, ο παγκόσμιος κλάδος τουρισμού και ταξιδιών παρουσίασε αύξηση 3,9% το 2018, συνεισφέροντας 8,8 τρισ. δολάρια και 319 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην παγκόσμια οικονομία, και για όγδοη συνεχή χρονιά οι επιδόσεις του ήταν πάνω από το ποσοστό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις στον ορίζοντα της επόμενης δεκαετίας είναι εντυπωσιακές, αν ληφθεί υπόψη ότι η συνολική συμβολή του τουρισμού (άμεση και έμμεση) στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2028 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 52,8 δισ. ευρώ, από τα 35 δισ. ευρώ του 2017 (στα 14,5 δισ. ευρώ ήταν η άμεση συμβολή του κλάδου το 2017, για να ανέβει στα 16,1 δισ. ευρώ το 2018 με βάση τα νούμερα των τουριστικών εισπράξεων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος).

Αντίστοιχα, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2028, η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού αναφέρει ότι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 332.000 την επόμενη δεκαετία.

Σε αυτά τα στοιχεία, είναι κρίσιμο να διατυπωθεί η άποψη των ειδικών του τουριστικού προϊόντος και εάν οι 332.000 νέες θέσεις εργασίας είναι όντως ένας ρεαλιστικός ή μη αριθμός.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τρεις ειδικούς του τουρισμού, οι οποίοι μας έδωσαν την προσωπική τους εκτίμηση.

«Είναι ρεαλιστικό. Οι τάσεις του τουρισμού στην Ελλάδα είναι αυξητικές. Επομένως, εάν έχουμε μια σωστή κυβέρνηση, το νούμερο είναι λογικό. Βέβαια, αναγκαίο είναι να μειωθεί και η φορολογία, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε ξένες εταιρείες», αναφέρει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

Τη μη ρεαλιστικότητα του αριθμού αυτού ανέφερε ο Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε: «Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος για το συγκεκριμένο νούμερο. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να χτίζονται νέα ξενοδοχεία αλλά η αύξηση των θέσεων εργασίας να γίνεται με ρυθμούς χελώνας, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας. Τώρα τελευταία έχει περιοριστεί το φαινόμενο της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και πάλι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία έχει περιοριστεί λόγω των προστίμων και της νομοθεσίας που έχει καλυτερεύσει για τους εργαζόμενους. Πάλι όμως αμφιβάλλω εάν αυξηθούν τόσο οι θέσεις, γιατί υπάρχει εντατικοποίηση στον χώρο εργασίας, οπότε δεν αυξάνονται».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος αριθμός εάν υπάρξει ανάπτυξη. Εάν συνεχίζεται και υπερφορολογείται ο τουρισμός και τον αντιμετωπίζουν ως ένα όχι και τόσο σημαντικό πεδίο πολιτικής, δε νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Ανάπτυξη σημαίνει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις. Εάν γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό, θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας. Και νομίζω πως τότε θα είναι εφικτό. Θα πρέπει να πάψει να υπερφορολογείται και, εφόσον υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε κάτι μπορεί να γίνει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News