Εμπόριο: Ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας

Οικονομία
Εμπόριο: Ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2018 δημιουργήθηκαν 6.200 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο

Βασικός εργοδότης της χώρας είναι το εμπόριο, απασχολώντας το 18% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 21% στη μη αγροτική απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Τα παραπάνω στοιχεία, που έγιναν γνωστά το περασμένο Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου. Η ετήσια έκθεση ανέδειξε τις τάσεις της ελληνικής αγοράς αλλά και το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται στο 11%, ενώ καταγράφηκε αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο κατά 2,1% και ενίσχυση του χονδρικού εμπορίου κατά 7,2%.

Το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας το 18% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 21% στη μη αγροτική απασχόληση. Το 2018 δημιουργήθηκαν 6.200 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ 1 στους 5 νέους κάτω των 25 ετών, που δεν εργάζεται στον αγροτικό τομέα, απασχολείται στο εμπόριο.

Αναφορικά με τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ, καταγράφηκε αύξηση, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, κατά 7,9% των πωλήσεών τους αλλά και αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών κατά 8,5%.

Από την άλλη, σε σχέση με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση πως εμπορικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 25% ξεκίνησαν τη λειτουργία τους κατά την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, το 56% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών, το 27% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ επίσης 27% των επιχειρήσεων παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, στοιχεία που δείχνουν σταθερότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον κ. Μανόλη Κουμαντάκη, ο οποίος έδωσε τη δική του εκτίμηση αναφορικά με τα παραπάνω στοιχεία. «Όπως παρατίθενται τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αληθινά και πρέπει να τα θεωρήσουμε ως δεδομένα. Υπάρχουν όμως κάποιες ανατροπές.

Υπάρχει σίγουρα μια αύξηση στους εργαζόμενους που απασχολούνται με το εμπόριο, αλλά μεγάλο μέρος των εργαζομένων αυτών απασχολείται σε μορφές ελαστικής απασχόλησης. Επίσης, η αύξηση του τζίρου δε σημαίνει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και βγάζουν πολλά κέρδη.

Ουσιαστικά, μέσα από τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), παρατηρείται μια μετατόπιση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ιδιαιτέρως στις πολυεθνικές και στα πολυκαταστήματα. Αυτά είναι τα στοιχεία που κατέδειξαν μια μετατόπιση του τζίρου του λιανικού εμπορίου στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό που θέλω να πω και το οποίο συζητήσαμε στη γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ είναι πως απ’ όλη την Ελλάδα και την Κρήτη τη μεγάλη περίοδο του χειμώνα, που είναι μια περίοδος που υποδεικνύει ρευστότητα στην αγορά, υπάρχει μια πτώση της τάξης από 20% έως 25% συγκριτικά με τα περυσινά στοιχεία της εκπτωτικής περιόδου. Αυτό καταδεικνύει ένα πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ένας κορεσμός της κοινωνίας απέναντι στις όποιες ανάγκες, αλλά είναι πρόβλημα ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά και, όπως ανέλυσα, πιστοποιούν γιατί υπάρχει μικρή αύξηση του λιανικού εμπορίου και του εμπορίου γενικότερα. Αλλά και το γενικότερο πρόβλημα της οικονομίας, όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαμορφώνουν το οικονομικό κύκλωμα, δεν έχουν διαμορφωθεί μέσα από πολιτικές ή μέσα από επενδύσεις που θα φέρουν εισοδήματα. Είμαστε σε μια κατάσταση με συγκεκριμένα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν πολιτικές ούτε καινούργιες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, παρά μόνο στον τουρισμό. Με βάση τα στοιχεία του τουριστικού τομέα, έχει φανεί πως θα έχουμε μια πτώση του τουρισμού μετά από συγκυρίες που θα έχουμε στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, και στο λιανικό εμπόριο οι τζίροι και τα κεφάλαια δε διαχέονται με τον σωστό τρόπο στην κοινωνία. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Τον χειμώνα, Γενάρη-Φλεβάρη, έχουμε μια μείωση της τάξης του 20-25%... Ας βγάλει ο καθένας το συμπέρασμά του για το τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά».

Την εκτίμησή του παρέθεσε στην εφημερίδα και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Και ο χώρος του εμπορίου και γενικότερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, αλλά και της απασχόλησης στη χώρα μας. Πράγματι, εάν έχουμε διαφορετικές μόνιμες θέσεις πλήρους ωραρίου, αυτές συνήθως τις έχουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στο εμπόριο. Από εκεί και πέρα, δυσκολίες υπάρχουν και στους εμπόρους και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί υπάρχει υπερφορλόγηση που πραγματικά τους γονατίζει.

Έχουν δημιουργηθεί κανόνες της αγοράς με νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως το ωράριο λειτουργίας που είναι προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Επίσης, οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερα, έχουν φορτωθεί με υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν δοθεί απαντήσεις σε άλλα ζητήματα, όπως είναι το κόστος πρώτων υλών, η γραφειοκρατία και μια σειρά άλλων πραγμάτων.

Είναι θετικά τα πράγματα για την κίνηση του εμπορίου κατά τη φετινή χρονιά ίσως γιατί έχουν δημιουργηθεί οι ψυχολογικές και πραγματικές συνθήκες που ακόμα και εργαζόμενοι - που είναι το μεγαλύτερο γρανάζι που κινεί το εμπόριο - βιώνουν. Θα έλεγα, ωστόσο, πως έχει αυξηθεί ελάχιστα η αγοραστική δύναμη. Αυτό ίσως να οφείλεται και στον τουρισμό, όπου υπήρξε κάποια υπο-απασχόληση, απορροφώντας ένα μεγάλο μέρος της ανεργίας. Το βασικό πρόβλημα που συναντούν οι έμποροι είναι οι διακανονισμοί, με τις δόσεις που περιμένουν για να μπορούν να ξεπληρώσουν κάποια μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί.

Αυτό το μέτρο θα περάσει και θα δώσει κάποιες ανάσες στους εμπόρους με τον ΕΦΚΑ. Δεν μπορεί ο έμπορος να φορολογείται και τελικά το 75% του κέρδους του ή του τζίρου του να πηγαίνει στο Δημόσιο. Είναι πρόβλημα και αυτό μεταφέρεται και στην απασχόληση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News