Οικονομία

Στη Βουλή η αδικία με τους παλιούς και νέους συνταξιούχους

Παρέμβαση του Σωκράτη Βαρδάκη για τις συντάξεις

Την άρση της αδικίας του διαχωρισμού «παλιός-νέος» ασφαλισμένος ως προς τις αναπηρικές συντάξεις του τέως ΟΑΕΕ ζητάει με ερώτησή του από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Ηρακλείου της κυβερνώσας παράταξης Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των «παλιών» και των «νέων» συνταξιούχων, αφού ήδη έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας αυτών των διαχωρισμών σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Βαρδάκης, στον Νόμο 4387/2016 ορίστηκε ρητά ότι στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό ανικανότητας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό ανικανότητας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό ανικανότητας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Στους συνταξιούχους με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες πόσο της εθνικής σύνταξης. Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις που ίσχυαν πριν τον Νόμο 4387/16.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του τέως ΟΑΕΕ, δυνάμει του οποίου εξακολουθούν να εξετάζονται έως και σήμερα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω ανικανότητας, προβλέπεται ότι, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν ποσό σύνταξης ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους, οι παλιοί ασφαλισμένοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη ανεξαρτήτως του ποσοστού της αναπηρίας τους.

Επίσης, οι παλιοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν αιτηθεί αναπηρική σύνταξη μετά την ψήφιση του Ν. 4387/16, λαμβάνουν και εκείνοι ποσό αναπηρικής σύνταξης ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι, παρόλο που ο Νόμος 4387/16 κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αρθεί η αδικία του διαχωρισμού «παλιός-νέος» ασφαλισμένος, στην πράξη συνεχίζουν να υπάρχουν συνταξιούχοι αναπηρίας του τέως ΟΑΕΕ τριών ταχυτήτων. Ως εκ τούτου, ο κ. Βαρδάκης καλεί την υπουργό να διορθώσει την ανισότητα που έχει προκύψει για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, που υπέβαλαν αίτηση για λήψη αναπηρικής σύνταξης πριν την ψήφιση του Ν. 4387/16.

Έρχονται αλλαγές

Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες ότι το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη θέσπιση νέων αλλαγών για τις αναπηρικές συντάξεις γενικότερα. Συγκεκριμένα, εντός του έτους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός, που φέρνει ενιαίες προϋποθέσεις για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων των πριν με τους μετά το 1993 ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αγγίζουν πάνω από 400.000 ασφαλισμένους.

Μάλιστα, το μέτρο αποτελεί προαπαιτούμενο στη μεταμνημονιακή εποπτεία της τρόικας και ψηφισμένο μέτρο στον νόμο Κατρούγκαλου. Ήδη έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως εξετάζεται για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοσή του και μετά. Δηλαδή δε θα αφορούν τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται οι νέες αναπηρικές συντάξεις να εκδίδονται με μικρότερα ποσά από το παρελθόν, ενώ με τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης για έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης.

Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται, ωστόσο, και με μια πενταετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ είναι αυτές που θα εφαρμοστούν και για τους παλιούς μέχρι το 1992 ασφαλισμένους των υπόλοιπων Ταμείων.

Στα άλλα Ταμεία, όμως, οι ενιαίες προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας παλιών και νέων ασφαλισμένων οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και είναι πιθανό κάποιες κατηγορίες να χρειαστούν περισσότερα ένσημα για να βγάλουν αναπηρική σύνταξη από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος κανονισμός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια