Αλλαγές για το Χρηματιστήριο

Οικονομία
Αλλαγές για το Χρηματιστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή του

Νέα κίνητρα δημιουργούνται προς την κατεύθυνση ανάδειξης του Χρηματιστηρίου ως βασικού μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων, ρυθμιστικών προσαρμογών και αναβάθμισης της αξίας της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι πρωτοβουλίες εντάσσονται σε μια ευρύτερη ιδέα υιοθέτησης επενδυτικής νοοτροπίας από την πλευρά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το “μεγάλο στοίχημα” του Χρηματιστηρίου φαίνεται πως ακούει στο όνομα “Roots”, που είναι το πρόγραμμα που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία και αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επενδυτικά κεφάλαια. Πρωταρχικός σκοπός του “Roots” είναι να διαμορφώσει στην Ελλάδα έναν μηχανισμό καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών, που θα στηρίζει τη νέα μικρομεσαία καινοτόμα επιχειρηματικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς.

Το “Roots” απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εμπορική δραστηριότητα. H διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποτελείται από τρία στάδια, που ανταποκρίνονται στα παραδοτέα που πρέπει να υποβάλλουν οι εταιρείες - το επιχειρηματικό τους σχέδιο, τη χρηματοοικονομική τους δομή, και τέλος την παρουσίαση της ολοκληρωμένης επενδυτικής πρότασης (investment readiness).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εταιρείες θα αξιολογούνται και θα λαμβάνουν προτάσεις για την οργανωτική και στρατηγική βελτίωση της πρότασής τους. Με την είσοδο στο πρόγραμμα, την κάθε εταιρεία αναλαμβάνει ένας mentor, ο οποίος θα τη βοηθήσει να καλύψει κενά στη στρατηγική της επιχειρηματικής πρότασης που θέλει να υλοποιήσει, καθώς και ένας επενδυτικός σύμβουλος, που θα βοηθήσει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής πρότασης προς τους επενδυτές που θα καταθέσει η εταιρεία.

Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει και το μνημόνιο συνεργασίας που πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κύριος σκοπός του μνημονίου είναι η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς, μέσω ιδίως της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης, της έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων.

«Προχωρήσαμε με χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη στην υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Χ.A. μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς μοχλούς επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, μέσα από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να αναπτυχθούν υγιώς, να ενισχύσουν την παρουσία τους εντός συνόρων, αλλά και την εξωστρέφειά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ως βήμα που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Ομίλου για την ανάδειξη του Χρηματιστηρίου ως εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και βασικού πυλώνα της οικονομίας περιέγραψε την έναρξη συνεργασίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης. «Στο πλαίσιο της συνεργασίας σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη από κοινού συγκεκριμένων στόχων, προσβλέποντας πάντα στην ουσιαστική συμβολή για οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Με την υποστήριξη του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της ΕBRD, το νέο Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχο την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο (“SME Pre-Listing Support Programme”) θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισαχθούν στο Χ.Α.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για περίοδο 30 μηνών από την ΕBRD σε στενή συνεργασία με το Χ.Α. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας του Roots.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται η εταιρική διακυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην ουσιαστική “επανεκκίνηση” του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), που έχει ιδρυθεί με σύμπραξη του Χ.Α. και του ΣΕΒ, μετά την πρόσφατη είσοδο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ως τακτικού του μέλους και την αλλαγή σύνθεσης της διοίκησής του, αναφέρθηκε η νομικός Αναστασία Στάμου, νέα γενική διευθύντρια του ΕΣΕΔ.

Όπως ανέφερε, μέσα από τις δραστηριότητες του ΕΣΕΔ επιδιώκεται «η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών, τη μείωση του κόστους κεφαλαίου και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ένα πλαίσιο καλής εταιρικής διακυβέρνησης μέσω της εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να φέρει κοντά, με αποτελεσματικό τρόπο, τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News