Στο στόχαστρο των δανειστών ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη και τα NPLs

Οικονομία
Στο στόχαστρο των δανειστών ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη και τα NPLs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζουν οι πιέσεις για τα δύο θέματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην άμεση “μεταμνημονιακή” εποχή παραμένει ο χειρισμός της υπόθεσης των “κόκκινων” δανείων και των “χασμάτων” που αυτά προκαλούν στους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.

Επίκειται η αξιολόγηση από τους δανειστές της προκρινόμενης “λύσης”, αλλά και του διαδόχου του νόμου Κατσέλη.

Οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών από τους διεθνείς επενδυτές έχουν ως αιτία τη δυσφορία για τις μαξιμαλιστικές, όπως θεωρούν, επιδιώξεις της κυβέρνησης αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια στιγμή, οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, περί του ενδεχομένου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν δεν προσμετρηθούν στους όποιους χειρισμούς για τα NPLs οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, φαίνεται να χτυπούν προειδοποιητικό καμπανάκι στους βουλευτές της κυβέρνησης για το ότι η προεκλογική περίοδος δε δίνει κανένα περιθώριο παροχών σε ό,τι έχει να κάνει με τις τράπεζες. Προδιαγράφεται έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ο νέος νόμος Κατσέλη θα είναι “σφιχτά”.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται την εβδομάδα αυτή οι διεργασίες για τις προτάσεις συλλογικής μείωσης των NPLs, έτσι ώστε αυτές να παρουσιαστούν στην Κομισιόν. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” στη Eurobank για τη συγχώνευση με την πρώην θυγατρική της, Grivalia, κρίνοντας ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα της τράπεζας και η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τα επόμενα έτη.

Σήμερα και αύριο η πρόταση της ΤτΕ παρουσιάζεται σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αντίστοιχα, όπου θα υπάρξει παρουσίαση και στο ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι αρχές Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα συζητήσει τα ευρήματα της πρόσφατης επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα και κατόπιν θα εκδώσει την έκθεσή του (staff report) για την Ελλάδα.

Στο μέτωπο του νέου νόμου Κατσέλη, οι ζυμώσεις φαίνεται ότι γίνονται πλέον μόνο εντός κυβέρνησης και χωρίς τις τράπεζες, με προοπτική το τελικό σχέδιο του νόμου να υποβληθεί στους Θεσμούς την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην υποβολή της πρότασής της προς τους Θεσμούς, θέτοντας τον πήχη στα 150.000 ευρώ, επίπεδο που φαίνεται να πιάνει την ευρεία μάζα της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξέλιξη που αναμένεται μετά την υποβολή της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών στους Θεσμούς, με το δεδομένο ότι αυτοί δεν αποδέχονται το όριο των 150.000 ευρώ, θα είναι η επιστροφή του σχεδίου και η αναγκαστική “επαναδιαπραγμάτευση” με τις τράπεζες, που θα οδηγήσει σε μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ή 130.000 ευρώ το ανώτερο.

Πέραν του ορίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κρίσιμα θέματα απομένουν το “κούρεμα” των δανείων, αλλά και η περίμετρος αυτών που θα μπορούν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας.

Το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται, επίσης, ολοένα και σε μεγαλύτερο βάθος, στις πτυχές των δύο σχεδίων που έχουν υποβληθεί για τη συλλογική μείωση των NPLs.

Η πρόταση του ΤΧΣ, όπως έχει παρουσιαστεί, προβλέπει τη μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes) που θα συστήσουν οι τράπεζες. Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Οι εγγυήσεις μπορεί να φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News