Σταμάτησε το «ράλι» των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα

Οικονομία
Σταμάτησε το «ράλι» των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε θετικά επίπεδα

Κατοχύρωσε τα κέρδη του, τα οποία είχαν επιτευχθεί έως την περασμένη Παρασκευή, το ελληνικό ομόλογο, αν και πλέον “φρέναρε” το “ράλι” των αποδόσεων, που έφερε το 3,6% (που ήταν η απόδοση του πενταετούς που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση) στο 3,24%. Ωστόσο, οι διεθνείς και τραπεζικοί οίκοι συνεχίζουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη συνέχεια.

Η επιφυλακτικότητα εντοπίζεται κυρίως στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά και στο γεγονός πως βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ισχυρή ζήτηση που συγκέντρωσαν τα ελληνικά ομόλογα οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στον σχεδιασμό της επόμενης έκδοσης, ωστόσο εκτιμούν πως είναι δύσκολο να διατηρηθεί το τρέχον ευνοϊκό κλίμα.

Όπως τονίζουν, αν και η Ελλάδα θέλει να μιμηθεί την Πορτογαλία, συνεχίζει να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφού δεν υπάρχουν δεσμεύσεις πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 διαμορφώθηκε χθες στο 3,24%, ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το 3,29% της Δευτέρας και σχεδόν 9% χαμηλότερα από την απόδοση της έκδοσης (3,60%), ενώ μικρή πτώση σημείωσε και η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028, στο 3,88%, συνεχίζοντας έτσι να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018.

Όπως σημειώνει η Societe Generale, το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από το θετικό διεθνές κλίμα και τη βελτίωση της παγκόσμιας διάθεσης για ρίσκο. Ο λόγος που ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να βγει τώρα στις αγορές παρά την ύπαρξη του μεγάλου “μαξιλαριού” ρευστότητας είναι ότι οι ελληνικές Αρχές θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση αναμένεται να προσελκύσει τους επενδυτές πίσω στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, εντυπωσιάζοντας τους οίκους αξιολόγησης και οδηγώντας σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Με λίγα λόγια, όπως τονίζει η Societe Generale, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας, η οποία μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων - σε σχετικά χαμηλές αποδόσεις - περιόρισε τους φόβους των οίκων, αν και είχε προηγηθεί σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης της οικονομίας της.

«Όμως η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική πιστωτική περίπτωση, ένα αίνιγμα για τους οίκους αξιολόγησης», τονίζει. Έχει πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και υψηλό χρέος σε σύγκριση με άλλες χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”, ενώ είναι η μόνη που διαθέτει cash buffer με τη “σφραγίδα” της Ε.Ε.

Ωστόσο είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως, παρά την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους βρίσκεται τέσσερα έως έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, στοιχείο που δεν αφήνει περιθώρια προσέλκυσης μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών για παράδειγμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, θεωρείται δεδομένο ότι η έκδοση θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αυτών δηλαδή που κυνηγούν τις αποδόσεις.

Από την πλευρά της, η γερμανική DZ Bank προειδοποιεί πως, αν και τα ελληνικά spreads μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα παραμένουν. Όπως παρατηρεί, το νέο 5ετές ομόλογο είχε απόδοση (3,60%) παρόμοια με αυτή του 7ετούς ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025, και γι’ αυτόν τον λόγο η ζήτηση αποδείχτηκε αντίστοιχα υψηλή, με την αντίδραση της αγοράς να είναι θετική στη συνέχεια.

Αυτή η επιτυχία θα ωθήσει την όρεξη της Ελλάδας για περισσότερες εκδόσεις στο επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει, ενώ εκτιμά πως, από πλευράς καμπύλης αποδόσεων, ένα νέο 7ετές ομόλογο λήξης 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, παρά την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η DZ Bank θεωρεί πως η τρέχουσα καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί. Με τις κάλπες να αναμένεται να στηθούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και κάνει προεκλογικές παραχωρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News