Νέα πρόταση για τις 120 δόσεις

Οικονομία
Νέα πρόταση για τις 120 δόσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τους δανειστές

Αν και η πρώτη προσπάθεια... έπεσε σε τοίχο, η κυβέρνηση επιμένει για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία που αφορά στον γενικό πληθυσμό και όχι στους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η κυβέρνηση ετοίμασε νέα, πιο “αυστηρή” πρόταση, για να εξασφαλίσει την (απαραίτητη) συναίνεση των δανειστών, από τους οποίους πλέον περιμένει το “ΟΚ”. Οι δανειστές αναμένεται να απαντήσουν μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την προτεινόμενη ρύθμιση για εξόφληση χρεών στην εφορία έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αλλά και επαγγελματίες που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μετά την πρώτη άρνηση των δανειστών να εγκρίνουν ένα σχέδιο ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής να εξοφλήσουν τα χρέη τους, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια νέα ρύθμιση, η οποία θα βασίζεται εν πολλοίς σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν, όπως λένε αρμοδίως, ότι θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που βάζουν οι δανειστές προκειμένου να εφαρμοστεί μια ρύθμιση που μόνο καλό θα φέρει στα δημόσια ταμεία αλλά και θα βοηθήσει τους πολίτες να “ξεφουσκώσουν” τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο θα βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση, αλλά οι σημαντικές νέες αλλαγές που περιλαμβάνει είναι ότι η ελάχιστη δόση θα πέσει στα 25 ευρώ από τα 50 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόταση, θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα γλιτώνουν το μέτρο της κατάσχεσης.

Ειδικότερα, το σχέδιο ρύθμισης χρεών στην εφορία έως 120 δόσεις μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και επαγγελματιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

* Η εξόφληση θα γίνεται έως 120 δόσεις, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

* Επιπλέον κίνητρο θα είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων έως 95% (όχι του αρχικού χρέους).

* Η ελάχιστη δόση προτείνεται να είναι 25 ευρώ (αντί για 50 ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο).

* Στη ρύθμιση θα ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2018.

* Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

* Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αποτρέπεται ή θα αναστέλλεται η επιβολή του μέτρου κατάσχεσης.

* Η πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής είναι τον ερχόμενο Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία 3.000 ευρώ και πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, θα μπορεί να υπαχθεί σε αυτή και να εξοφλήσει την οφειλή του σε 120 μηνιαίες δόσεις των 25 ευρώ η καθεμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018 (μέχρι και τον Νοέμβριο) ανήλθαν σε 9,69 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 104,1 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έξι στους δέκα οφειλέτες χρωστούν στην εφορία έως 500 ευρώ, περίπου 1,5 εκατ. έχουν χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ, σχεδόν 250.000 έχουν οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ 33.835 χρωστούν από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ. Τέλος, 7.748 έχουν χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ ο καθένας. Το απίστευτο είναι ότι από το σύνολο των οφειλετών οι 30.000 (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) χρωστούν στην εφορία 90 δισ. από το σύνολο των 104 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News