default-image

Αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Οικονομία
Αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο

Αύξηση κατά 10% πάνω και από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μιλούσαν για αύξηση κοντά στο 8% ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε το συμβούλιο να εγκρίνει την αύξηση του στα 650 ευρώ.

«Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ιδιαίτερη για ακόμη έναν λόγο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή «η ημερήσια διάταξη έχει να κάνει με ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων, αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων» δηλαδή το ζήτημα του μισθού, του κατώτατου μισθού.

«Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός. Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και κατάργηση του υποκατώτατου, δήλωσε ο πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Όχι όμως όλοι» είπε, σημειώνοντας ότι δύο κατηγορίες θα έχουν αντιρρήσεις. «Η μία από συμφέρον, όχι από αδυναμία, διότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες απολύτως μειοψηφικές, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων υπέρ αυτών αλλά για τη διεύρυνση της δικής τους κερδοφορίας». Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν κι άλλοι που θα φέρουν αντιρρήσεις από άποψη, οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι, που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας».

«Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεοκοπίας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί, όπως εξήγησε, «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Διότι, δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών και γιατί ξέρουμε από τη θεωρία και την εμπειρία ό,τι η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο συμβαίνει, ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα».

«Με την απόφασή μας αυτή σήμερα όχι μόνο δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνουμε και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News