Οικονομία

Από Μάιο... Μάρτιο θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις;

Ποιους εξυπηρετεί η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα

Πιο νωρίς από ποτέ θέλει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει σχέδιο για την υλοποίηση του σχεδίου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο.

Στόχος του ΥΠ.ΟΙΚ. και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί να έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους περισσότερους από τέσσερις μήνες προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση του έτους.

Όπως όλοι γνωρίζαμε, κάθε χρόνο η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ανοίγει συνήθως στα τέλη Μαΐου και, έπειτα από μια μικρή παράταση που δίνεται, κλείνει για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις στα τέλη Ιουλίου. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται ηλεκτρονικός συνωστισμός για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 6,3 εκατομμύρια.

Ποιους εξυπηρετεί

Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίς εξυπηρετεί φορολογούμενους, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους που λαμβάνουν επιδόματα με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Τους πρώτους καθώς θα λάβουν νωρίτερα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται (όσοι, βέβαια, θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό) και τους δεύτερους επειδή θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν καλύτερα, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των φοροτεχνικών είναι η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νωρίς θα διευκολύνει και το Δημόσιο, για να εγκρίνει νωρίτερα την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο, η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοκιμάσει και την πιθανότητα να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος απ’ όσους θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠ.ΟΙΚ. προβλέπουν ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρωθεί σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες που προβλέπεται σήμερα. Για παράδειγμα, όποιος υποβάλει τη φορολογική του δήλωση τον Απρίλιο θα μπορεί να αρχίσει την πληρωμή του φόρου από τον Μάιο και σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι μήνες απομένουν μέχρι το τέλος του έτους (στην προκειμένη περίπτωση σε 8 μηνιαίες δόσεις).

Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος μέσω της καλύτερης κατανομής των φορολογικών βαρών μέσα στο έτος.

Στο «αέρα» το θέμα των 120 δόσεων

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα άφησαν κυβέρνηση και Θεσμοί, με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας, τη συμφωνία για τις αποφάσεις για τον νέο νόμο Κατσέλη, τον κατώτατο μισθό, τις 120 δόσεις προς την εφορία, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης αναδρομικών τα οποία επιδικάζουν τα δικαστήρια.

Μετά την ολοκλήρωση της τελικής σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι δεν παρουσιάστηκε στους Θεσμούς πρόταση της κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις. Ανέφερε όμως ότι υπάρχει πρόοδος - αλλά όχι συμφωνία - στις συζητήσεις για τις 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισχύσει μετά το τέλος του νόμου Κατσέλη.

«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο», υποστήριξε ο αξιωματούχος και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα λάβει κανονικά τον Μάρτιο τη δόση ελάφρυνσης του χρέους των 700-750 εκατ. ευρώ από το Eurogroup και τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι Θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το ρίσκο και για το κόστος των δικαστικών αποφάσεων και πώς αυτό θα καλυφθεί. Απέφυγε πάντως να πει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να αντισταθμιστεί το κόστος αυτό.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στο θέμα του κατώτατου μισθού εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί οι Θεσμοί, αλλά τόνισε ότι η δικαιοδοσία βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια