Πως θα λάβετε αναδροµικά τον 13ο και 14ο μισθό

Οικονομία
Πως θα λάβετε αναδροµικά τον 13ο και 14ο μισθό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Έρχονται ομαδικές αγωγές από δημοσίους υπαλλήλους

Oμαδικές αγωγές αναμένονται από χιλιάδες δηµοσίους υπαλλήλους, µετά τις αποφάσεις του ΣΤ’ Τµήµατος του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγµατική την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων το 2012 και εν όψει της τελικής απόφασης της Ολοµέλειας, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως η πλειονότητα των  κλαδικών Οµοσπονδιών και των πρωτοβάθµιων Σωµατείων θα προσφύγει -αν δεν το έχει ήδη κάνει- στα δικαστήρια µε βάση τον «οδικό χάρτη» και τις γενικές κατευθύνσεις της Α∆Ε∆Υ.

Παράλληλα, και κατόπιν οδηγιών από το νοµικό µας τµήµα, ετοιµαζόµαστε για να διεκδικήσουµε τα αναδροµικά της τελευταίας 6ετίας» δηλώνει ο Γιάννης Πάιδας, πρόεδρος της Α∆Ε∆Υ, η οποία έχει ζητήσει συνάντησηµε τον υπουργό Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύµφωνα µε τη νοµική σύµβουλο του τριτοβάθµιου συνδικάτου, Μαργαρίτα Παναγοπούλου, η αντισυνταγµατικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά το σύνολο των υπηρετούντων στο ∆ηµόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠ∆∆ και στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα (εκτός από ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εµµέσως ισχύει καθεστώς εισηγµένης και οι υπάλληλοι λαµβάνουν ακόµη δώρα). Συνολικά αφορά πάνω από 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δηµόσιο τοµέα. «Ευελπιστούµε στην οριστική δικαίωση από την Ολοµέλεια του ΣτΕ.

 «Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 µπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόµατα για το 2017, το 2018 και το 2019. ∆εν µπορούν να διεκδικηθούν αναδροµικά από παρελθόντα έτη αυτών, καθώς υπάρχει ειδική διάταξη νόµου που ορίζει ότι διεκδικήσεις αποδοχών από δηµοσίους υπαλλήλους ανατρέχουν σε διετία» δηλώνει ο δικηγόρος-εργατολόγος ∆ιονύσης Ρίζος. Από την άλλη, η γνωµοδότηση της Α∆Ε∆Υ αναφέρει πως τα δώρα πρέπει να διεκδικηθούν από το 2013, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να δικαιωθούν αναδρομικά ποσά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η Ολομέλεια του ΣτΕ να υιοθετήσει και να επικυρώσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 (Ν. 4093/2012).

Η Α∆Ε∆Υ απέστειλε ήδη στις 42 Οµοσπονδίες µέλη της τη γνωµοδότηση της νοµικής της συµβούλου, η οποία συνιστά σε όλους να ασκήσουν αγωγές µέχρι τα τέλη Μαρτίου. 

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News