ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές για τους… «κομμένους» από τις επιδοτήσεις

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές για τους… «κομμένους» από τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε αν δικαιούστε χρήματα

Στα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου οδηγείται η εξόφληση των κομμένων παραγωγών της φετινής ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό προκύπτει μέσα από πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Οι πληροφορίες προέρχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή των ανωτέρω άμεσων ενισχύσεων, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων.

Τα ευρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε:

- Αιτούντες (43) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των εν λόγω γεωργών, χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2017, όσο και τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2017. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

- Αιτούντες (328) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 1.787 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής.

- Αιτούντες (7.454) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ από το σύνολο των 52.737 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής. Εφόσον μετά τον υπολογισμό και των ποσών που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το συνολικό δικαιούμενο ποσό των γεωργών αυτών είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.

- Αιτούντες (495), των οποίων τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος.

- Αιτούντες (4.296) από το σύνολο των 5.628, που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής, με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Τα εν λόγω αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό της δικαιούμενης ενίσχυσης, μέχρι την ταυτοποίησή τους.

Οι δικαιούχοι παραγωγοί που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις (4 και 5), αν τελικώς δεν προέβησαν στο διάστημα που μεσολάβησε από την πληρωμή του Δεκεμβρίου έως σήμερα, οπότε μπορούσαν, στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της μη ταυτοποίησης, δε θα τους χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό ούτε στην πληρωμή αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News