Έτσι δημιουργείται η γενιά των 300 ευρώ

Οικονομία
Έτσι δημιουργείται η γενιά των 300 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοφανής εκτόξευση της φτηνής πλήρους απασχόλησης και της γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας στον ιδιωτικό τομέα

Εργασιακός μεσαίωνας αναβιώνει πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων, που επικαλούνται τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, τα οποία και προκαλούν σοκ...

Τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν όχι μόνο αύξηση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη χώρα μας, αλλά και στοιχεία για τη δημιουργία μιας νέας... γενιάς εργαζομένων, αυτής των... 317 ευρώ τον μήνα (!) για ελαστικές μορφές απασχόλησης!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο, καταγράφεται μια πρωτοφανής εκτόξευση της φθηνής πλήρους απασχόλησης και της γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας στον ιδιωτικό τομέα.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η δήθεν μείωση της ανεργίας έρχεται με μισθούς 317 ευρώ για έναν στους τρεις και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από τις 100 νέες θέσεις, οι 54 είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ύψους 300 ευρώ τον μήνα.

Τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” για τον περασμένο Νοέμβριο δείχνουν ότι:

- Χάθηκαν 33.249 θέσεις εργασίας, πλέον των 120.097 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο του 2018. Η χώρα μας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των ποσοστών ανεργίας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημά της περί βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.

- Η μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο εκρηκτικό ποσοστό για χώρα της Ε.Ε. του 57,4%.

- Από το 1,5 εκατ. εργαζομένους, οι 422.000 αμείβονται με μισθούς κάτω των 500 ευρώ.

Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει, γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων με μισθό 317 ευρώ (καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ).

«Εργασιακός μεσαίωνας στη χώρα μας»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς κάνει λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, που πλήττει τους εργαζόμενους κυρίως στους χώρους του επισιτισμού, όπου και υπάρχουν οι πιο πολλές ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι οποίες και παραμένουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτες, σε βάρος - φυσικά - όπως πάντα του εργαζόμενου και υπέρ του εργοδότη.

Για τη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού μόλις στα περίπου 40 ευρώ τον μήνα και μάλιστα... μικτά, ο συνδικαλιστής δηλώνει πως ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγαλοεργοδοτών και δεν υπάρχει καμία άλλη λογική εξήγηση στο γεγονός αυτό, καθώς από την πρώτη στιγμή που είχε πάρει τα ηνία της χώρας η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ τον μήνα, με μια απόφαση και όχι με... “εκατό” σε βάθος χρόνου...

«Ναι μεν έχει μειωθεί η ανεργία, αλλά, όπως τα λέμε εξαρχής, αυτή η μείωση είναι σε βάρος της απασχόλησης. Με το να χάνεται μια μόνιμη θέση εργασίας και να δημιουργούνται δύο ή τρεις θέσεις απασχόλησης με μισθό 300 και 400 ευρώ τον μήνα, δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα. Γιατί δημιουργείται μια γενιά εργαζομένων που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας. Δεν είναι αντιμετώπιση αυτή της ανεργίας»...

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει ως θετικό το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, αλλά από ’κει και πέρα τονίζει ξανά ότι είναι μονόδρομος η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα.

«Από ’κει και πέρα, η αύξηση του ελάχιστου στα 40 ευρώ μικτά είναι κοροϊδία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στα τέλη του 2019 θα ψηφιστεί η πτώση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ τον χρόνο, που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν αυτοί οι άνθρωποι και ενώ τώρα τους δίνουν 40 ευρώ, θα τους πάρουν 80»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News