ΟΑΕΔ: 24.000 νέες θέσεις εργασίας σε 5 προγράμματα

Οικονομία
ΟΑΕΔ: 24.000 νέες θέσεις εργασίας σε 5 προγράμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε νέες θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2019

Πέντε νέα προγράμματα «ανοίγουν» το πρώτο τρίμηνο του 2019 από τον ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα, τα οποία αφορούν σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα ή είναι μακροχρόνια άνεργοι, «ανοίγουν» 24.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα προγράμματα είναι:

∆εύτερη Επιχειρηµατική Ευκαιρία:

Το πρόγραµµα αναµένεται µέσα στον Γενάρη. Θα δώσει τη δυνατότητα σε πρώην αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηµατικά, µε επιχορήγηση από τον ΟΑΕ∆. Η επιχορήγηση θα κυµαίνεται από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, ανάλογα µε το αν κάποιος ανοίξει µόνος του µία επιχείρηση ή αν το κάνει συνεταιρικά.

Πρόγραµµα προώθησης της νεανικής επιχειρηµατικότητας:

Αφορά τη στήριξη νέων έως 29 ετών, οι οποίοι µπορούν να καταθέσουν επιχειρηµατικές ιδέες ώστε να βοηθηθούν από τους συµβούλους του ΟΑΕ∆ και στελέχη της αγοράς για να αναπτύξουν το επιχειρηµατικό τους σχέδιο. Τα καλύτερα επιχειρηµατικά σχέδια θα επιχορηγηθούν. Το πρόγραµµα θα ξεκινήσει προς το τέλος Φεβρουαρίου και ωφελούµενοι θα είναι 5.000 άνεργοι, οι οποίοι θα καταθέσουν τις επιχειρηµατικές τους ιδέες. Από αυτές θα στηριχθούν οικονοµικά 2.500 άνεργοι. Η επιδότηση θα φτάνει έως και τα 18.000 ευρώ.

Πρόγραµµα κοινωφελούς εργασίας:

Εντός του Ιανουαρίου αναµένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και η υποβολή δικαιολογητικών για τη νέα Κοινωφελή Εργασία που θα έχει, σε πρώτη φάση, 9.000 ανέργους-ωφελούµενους. Το ΦΕΚ που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα αφορά την κάλυψη θέσεων σε 56 δήµους ανά την επικράτεια, στους οποίους έχουν προστεθεί και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει οκτάµηνη απασχόληση και κατάρτιση. Η κατάρτιση θα πραγµατοποιηθεί µε χρήση voucher (επιταγή). Κάθε ωφελούµενος θα λαµβάνει 431,75 ευρώ τον µήνα εάν είναι έως 25 ετών και για ωφελούµενους 25 ετών και άνω η αµοιβή θα είναι 495,25 ευρώ.

Πρόγραµµα Ολοκληρωµένης Παρέµβασης:

Αφορά νέους οι οποίοι δεν έχουν επαγγελµατική εκπαίδευση, δηλαδή αποφοίτους Γυµνασίου και Λυκείου. Ο αρχικός σχεδιασµός είναι για 5.000 ωφελούµενους και το πρόγραµµα αναµένεται να ξεκινήσει το β’ τρίµηνο του 2019. Πρόκειται για ένα συνδυαστικό πρόγραµµα συµβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης, που όµως δεν ξεκινάει από την κατάρτιση, αλλά από την απασχόληση.

Ειδικό πρόγραµµα απασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης:

Ο ΟΑΕ∆ βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσµάτων. Οι προσλήψεις θα γίνουν το πρώτο 2µηνο της νέας χρονιάς. Στη συνέχεια θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος. Είναι ένα πρόγραµµα που έχει 12άµηνη απασχόληση και συνδέει την πρόσληψη µε έργα που έχουν να κάνουν συγκεκριµένοι φορείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News