Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τις χειμερινές εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ποια Κυριακή προτείνεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά;  

Λιγότερη από μία εβδομάδα έμεινε για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες κάνουν «πρεμιέρα» την προσεχή Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (Ε.Σ.Α.), μάλιστα προτείνεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 - 18:00 ενώ τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου ο Ε.Σ.Α. προτείνει να λειτουργήσουν από τις 12:00΄ έως τις 18:00΄ και όχι από τις 9:00΄, δεδομένου ότι τις Δευτέρες μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν, παρατηρείται μηδενική προσέλευση καταναλωτών.

Συμβουλές προς εμπόρους και καταναλωτές:

  • Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
  • Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  • Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια