Οικονομία

Οριστικό: Δύο μήνες παράταση για το νόμο Κατσέλη

Ευχάριστα νέα για τους δανειολήπτες

Το “διάδοχο σχήμα” του νόμου Κατσέλη εξυπακούεται ότι θα είναι πολύ λιγότερο “ευχάριστο” για την πλειοψηφία των δανειοληπτών. Ωστόσο όσοι θέλουν να επωφεληθούν από το πιο “χαλαρό” πλαίσιο που διέπει τον νόμο αυτό, έχουν άλλη μια ευκαιρία να το κάνουν, καθώς η ισχύς του παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες.

Η καθυστέρηση στη συνεννόηση κυβέρνησης και τραπεζών οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, στην οποία κατέληξε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ήταν η μία από τις δύο σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν. Και οι δύο φυσικά είχαν να κάνουν με το ίδιο θέμα.

Ειδικότερα, στο τετ-α-τετ συμφωνήθηκε:

* Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

* Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση Τσίπρα-τραπεζιτών διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθούν η μείωση των “κόκκινων” δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας ήταν η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών (επιμηκύνσεις και “κούρεμα”).

Ν. Καραμούζης: «Είμαστε σε σωστό δρόμο»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, είπε: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση».

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό».

«Θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι. Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης, ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Σχόλια