Οικονομία

Παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Βελτιώσεις με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στα ευνοϊκά οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αλλάζουν τα εξής δεδομένα:

α) Δίδεται παράταση του χρονικού διαστήματος ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού από 31/12/2018 για ένα ακόμη έτος (μέχρι 31/12/2019), προκειμένου να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερες επιχειρήσεις.

β) Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης περισσότερων οφειλετών για να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου και καταλαμβάνει τόσο τους οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τον δημόσιο τομέα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% επί του συνόλου των οφειλών τους, όσο και οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για τη συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.

γ) Αυξάνεται το όριο των οφειλών για τις οποίες μπορεί να τηρηθεί απλοποιημένη (δηλαδή αυτοματοποιημένη) διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης και τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μια fast-track διαδικασία.

δ) Εξασφαλίζεται παροχή δυνατότητας στον πιστωτή να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη. Πλέον δίδεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη, και να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές.

ε) Απαγορεύεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών του νόμου.

στ) Ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη διασφάλιση ομαλού κλίματος διαπραγμάτευσης, το οποίο θα διακυβευόταν, αν παράλληλα με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξελισσόταν ποινική διαδικασία σε βάρος του οφειλέτη, αναφορικά με τις προς ρύθμιση οφειλές.

ζ) Απαλλάσσεται ο οφειλέτης από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα από τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές αυτούς.

η) Σε μεγάλες επιχειρήσεις, ο χαρακτηρισμός ως μικρών πιστωτών ακόμη και αυτών με σημαντικές οφειλές (π.χ. ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) είχε ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός ρύθμισης και να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Πλέον μειώνονται τα όρια αυτά, προς όφελος του αιτούντος οφειλέτη, καθώς θα μπορεί να βάλει στη ρύθμιση και απαιτήσεις άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, προστατεύοντας παράλληλα τις τυχόν απαιτήσεις εργαζομένων και μικροπρομηθευτών από αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη ώστε κατά το δυνατόν τα ανωτέρω να εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος τους αιτήσεις.

Παράταση νόμου Κατσέλη

Την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έως το τέλος του 2018 για την παράταση του νόμου Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τη ρύθμιση για την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί ΠΝΠ για την παράταση του υφιστάμενου νόμου που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ο κ. Δραγασάκης δεν έκανε γνωστή τη διάρκεια της παράτασης, σημείωσε ωστόσο ότι θα κρατήσει έως ότου ετοιμαστεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η παράταση θα κρατήσει περίπου δύο μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια