Εξωδικαστικό συμβιβασμό προωθούν οι τράπεζες

Οικονομία
Εξωδικαστικό συμβιβασμό προωθούν οι τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκστρατεία για να ανοίξουν οι κάνουλες των χρηματοδοτήσεων

Προκειμένου οι τράπεζες να ανοίξουν ουσιαστικά (και όχι... επιλεκτικά, όπως σήμερα) την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων, θα πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστική εξυγίανση της αγοράς.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί ένα “εργαλείο” προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο η ανταπόκριση μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Παρότι τον Νοέμβριο υπήρξε μια κάποια επιτάχυνση του ρυθμού ένταξης, αυτός παραμένει ακόμη σε μάλλον νωθρά επίπεδα.

Έτσι, σε αποφασιστική στήριξη του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να δώσουν λύσεις σε υπερχρεωμένες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα προχωρήσουν οι τράπεζες, μετά την παράταση ισχύος του μηχανισμού για ένα έτος.

Η παράταση, που θα ψηφιστεί με τροπολογία μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω βελτιώσεις στον Νόμο 4469/17, οι οποίες θα ελαφρύνουν κι άλλο τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Κατόπιν αυτού, σε συνάντησή τους στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες αποφάσισαν να ρίξουν εφεξής μεγάλο βάρος στην προώθηση του μηχανισμού, προσεγγίζοντας επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέσω του εξωδικαστικού.

Ανάλογη πρωτοβουλία των τραπεζών παλαιότερα δεν είχε προχωρήσει, αφού και ο ίδιος ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είχε βρει ακόμη τον βηματισμό του. Μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ωστόσο, ο μηχανισμός έδειξε σαφή δείγματα επιτάχυνσης, καθώς 650 επιχειρήσεις ρύθμισαν τα χρέη τους μέσω της πλατφόρμας, όταν 250 επιχειρήσεις ήταν όλες όσες είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μηχανισμού. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και στην έγκριση των δανειστών για ετήσια παράταση του θεσμού.

Για τις τράπεζες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, ειδικά από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των “κόκκινων” δανείων πρέπει να περάσει μέσα από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων. Συγκεκριμένα, από τα επιχειρηματικά NPEs πρέπει να προέλθει το 61% της μείωσης των “κόκκινων” δανείων συνολικά για την περίοδο Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019. Από το ποσοστό αυτό, το 30% πρέπει να συνεισφέρουν τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 16% των πολύ μικρών, κατηγορίες, και οι δύο, που εμπίπτουν άμεσα στη στόχευση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που ρυθμίζουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού λαμβάνουν “κουρέματα” σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και μη λογιστικοποιημένους τόκους της τάξεως του 85%-95%. Παράλληλα, οι περισσότεροι οφειλέτες λαμβάνουν ρύθμιση των χρεών τους σε 120 δόσεις, ενώ κανένας οφειλέτης δεν έχει λάβει ρύθμιση μικρότερη των 60 δόσεων.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τα στοιχεία της εβδομάδας που πέρασε θα δημοσιευτούν σήμερα), στις πρώτες 70 εβδομάδες λειτουργίας (3/8/2017-7/12/2018) του εξωδικαστικού μηχανισμού, τις 44 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών (5/2/2018-7/12/2018) και τις 23 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών αγροτών (27/6/2018-7/12/2018), ενδιαφέρον για ρύθμιση των οφειλών τους έχουν εκδηλώσει 39.135 επιχειρήσεις, που έχουν εκκινήσει τη διαδικασία, εκ των οποίων οι 9.264 πέρασαν επιτυχώς το στάδιο της επιλεξιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη 18.571 εκκίνησαν τη διαδικασία, εκ των οποίων 11.481 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ οι αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν είναι 3.257.

Σχετικά με τους αγρότες, 1.371 εκκίνησαν τη διαδικασία, 975 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News