Παράταση στο Νόμο Κατσέλη - Οι αλλαγές που προτείνονται

Οικονομία
Παράταση στο Νόμο Κατσέλη - Οι αλλαγές που προτείνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρατείνεται ο Νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρατείνεται ο Νόμος Κατσέλη, για, περίπου, 3 μήνες, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για, έως και, 6μηνη παράταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», η χρονική περίοδος της παράτασης και οι αλλαγές αναμένεται να «κλειδώσουν» εντός της εβδομάδας.

Πάντως, στο «τραπέζι» έχει πέσει και η πρόταση παράτασης 6 μηνών, δηλαδή, μέχρι την άνοιξη του 2019, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται πως «σκοντάφτει» στους θεσμούς.

Ο λόγος που ελήφθη η απόφαση της παράτασης είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη η νέα φόρμουλα, βάσει της οποίας η δόση του δανείου θα επιδοτείται από το Δημόσιο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο.

Οι αλλαγές που προτείνονται:

  • Η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται με βάση την εμπορική (παρούσα) αξία και όχι την αντικειμενική.
  • Για τον άγαμο ο πήχης της αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό τοποθετείται έως τα 75.000 ευρώ και στα 100.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. (Σήμερα αντίστοιχα φτάνει τα 180.000 και 280.000 ευρώ.)
  • Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αύξηση της αξίας της πρώτης κατοικίας, στα όρια όμως που έχουν θέσει οι τράπεζες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το εύρος της αύξησης που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ για τον άγαμο (να φτάνει δηλαδή έως 80.000 ευρώ) και έως 10.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά (δηλαδή στα 110.000 ευρώ).
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News