Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις... στραγάλια για τους ιδιοκτήτες

«Τεχνικό λάθος» οι απορρίψεις

Οι φορολογούμενοι που... στενάζουν υπό τον ζυγό του ΕΝΦΙΑ περίμεναν την εξαγγελθείσα αλλαγή στον μισητό φόρο για να χαμογελάσουν, αφού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών με το νέο καθεστώς αναμένεται να δει μείωση του πληρωτέου ποσού.
Ωστόσο ο... ενθουσιασμός ξεφουσκώνει, αφού τελικώς οι μειώσεις είναι εξαιρετικά μικρές και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 20 ή 30 ευρώ, ποσό αστείο σε σχέση με τις ισχύουσες επιβαρύνσεις.

Το “μεγάλο κόλπο” του υπουργείου Οικονομικών με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι βάζει “κόφτη” στο συνολικό ποσό της έκπτωσης που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 60.000 ευρώ να μην μπορούν να έχουν μείωση φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο τον οποίο ούτε οι υπηρεσίες γνωρίζουν ακόμα πώς θα λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 να αποτελούν μεγάλο μυστήριο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακόμη και αυτήν την ανώτατη έκπτωση των 100 ευρώ ελάχιστοι θα είναι οι φορολογούμενοι που θα την κερδίσουν.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Ακόμα και αν η έκπτωση που θα προκύψει από τον αλγόριθμο υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό, θα έρχεται ο “κόφτης” του υπουργείου Οικονομικών για να “κουρέψει” το ποσό της μείωσης στα 100 ευρώ.

Για τους πολύ μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία έως 60.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται μείωση στον ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται κατά 30%, το ετήσιο όφελος θα είναι μόλις 55 ευρώ κατά μέσο όρο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 3,5 εκατ. άτομα από το σύνολο των 5,88 εκατ., που πληρώνουν όμως το 23,5% του συνολικού φόρου που βεβαιώνεται. Για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα μειωθεί κατά 30%. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, δεν ισχύει ο “κόφτης”, αν και εδώ οι μειώσεις είναι μικρές.

Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που ανήκουν στην κατηγορία των μικροϊδιοκτητών ακινήτων θα έχουν ετήσιο όφελος της τάξης των 50, 60 ή 70 ευρώ, ποσό το οποίο είναι πιθανόν να εξαφανιστεί όταν θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε η νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων που θα έρθει το καλοκαίρι του 2019 αποτελεί μία από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει μία ακόμη αναπροσαρμογή το 2020, ώστε οι αντικειμενικές να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές.

Με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, από 60.001 έως και 100.000 ευρώ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν ελάφρυνση που θα προκύψει από τη ρύθμιση της κυβέρνησης ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Δηλαδή, καθένας από τους φορολογουμένους αυτούς θα έχει κατά μέσο όρο ελάφρυνση περίπου 7 ευρώ τον μήνα.

Για τους υπόλοιπους 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεσαίας και μεγάλης αξίας, άνω των 100.000 ευρώ, οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν είναι ελάχιστες, της τάξης των 10 και 20 ευρώ, έως μηδαμινές.

Ειδικά για τους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή για αυτούς που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δεν προβλέπεται καμία απολύτως ελάφρυνση.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, που θα εφαρμοστούν μόνο το 2019:
* Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για κάθε φυσικό πρόσωπο του οποίου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ.
* Για τους φορολογουμένους με συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας άνω των 60.000 ευρώ το ποσό της μείωσης κατά 30%, που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον των 60.000 ευρώ τμήμα της αξίας, μειώνεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας.

Σε «τεχνικό λάθος», που επρόκειτο να διορθωθεί μέσα στη χθεσινή ημέρα, αποδίδουν οι υπεύθυνοι για το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα το γεγονός ότι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν υποβάλει ανελλιπώς όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους και έκαναν αίτηση μέσα στο σαββατοκύριακο, έλαβαν αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι... δε βρίσκονταν στη χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια. Το σύστημα “εξαφάνισε” έτσι χιλιάδες δικαιούχους (κυρίως άνεργους και συνταξιούχους), παρότι μάλιστα πληρώνονται ή επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το λάθος εντοπίστηκε όταν διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος λόγος απόρριψης εμφανιζόταν σε πολύ υψηλό ποσοστό επί των αιτήσεων που απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, μέχρι τα ξημερώματα προχθές Κυριακή είχαν απορριφθεί ήδη 129.764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 22.748 (δηλαδή η μία στις 6) εμφανιζόταν να έχουν γίνει από άτομα που δε ζούσαν στη χώρα από το 2013 και μετά.

«Τεχνικό λάθος» οι απορρίψεις

Ωστόσο χθες ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων και μέσω των λογιστικών γραφείων. Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 800.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περισσότερες από 500.000, δηλαδή πάνω από το 1/3 των δικαιούχων που προβλέπεται ότι θα λάβουν φέτος το έκτακτο επίδομα. Σημειωτέον ότι ως το απόγευμα προχθές Κυριακή - και παρότι το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων έκλεισε για ώρες το Σάββατο μέχρι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που είχαν εκδηλωθεί από την Παρασκευή το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα - είχαν γίνει 705.000 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί 417.000 εξ αυτών (ποσοστό περίπου 60%), που όμως θα έπρεπε να είναι και περισσότερες αν δεν είχαν παρατηρηθεί λάθη στις εκκαθαρίσεις.

Όσοι κάνουν πάντως την αίτησή τους έως αύριο Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να δουν τα λεφτά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα ή και μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή σήμερα, αναμένεται να πάρουν τα αναδρομικά τους και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή και οι άλλοι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, διπλωμάτες ΥΠ.ΕΞ., Σώματα Ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, ιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί Κρατικής Ορχήστρας κ.λπ.).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια