default-image

Εβδομάδα πληρωμών για αγρότες και κτηνοτρόφους

Κρήτη
Εβδομάδα πληρωμών για αγρότες και κτηνοτρόφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά τα νέα για τους παραγωγούς - Τι αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης

Το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πληρώσει η κυβέρνηση τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης αλλά και μια σειρά άλλων ενισχύσεων για χιλιάδες παραγωγούς της χώρας, ενώ ως το τέλος της χρονιάς θα καταβάλει συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη διάρκεια της εβδομάδας που μπήκε σήμερα, εξάλλου, θα δουν στα βιβλιάριά τους τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) 45.990 δικαιούχοι, ενώ αναμένεται να μπουν για τους πληγέντες αγρότες της Κρήτης τα χρήματα της τελευταίας δόσης 10% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ και εντός του Ιανουαρίου το 70% με 80% των αποζημιώσεων για τις ζημιές των σταφυλιών από τις καλοκαιρινές βροχές.

Η πρώτη πληρωμή αναμένεται για την τρέχουσα εβδομάδα και αφορά στους κτηνοτρόφους. Την ανακοίνωση έκανε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Το ποσό ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ και αφορά σε κτηνοτρόφους με ζώα που το 2017 παρέδωσαν έστω και ένα κιλό γάλα και μονάδες άνω των 20 ζώων.

Οι αγροτικές ενισχύσεις

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε, εξάλλου, ότι η δεύτερη δόση της βασικής ενίσχυσης, συν το πρασίνισμα, συν οι νέοι αγρότες, συν το Εθνικό Απόθεμα (δηλαδή οι δικαιούχοι των νέων δικαιωμάτων) θα πληρωθούν μέσα στο τριήμερο, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου μέχρι το αργότερο την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου. Δεν απέκλεισε, όμως, και το ενδεχόμενο να προλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πιστώσει τους λογαριασμούς των δικαιούχων από το βράδυ της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου.

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και οι εκκαθαρίσεις παλαιών προγραμμάτων από το 2012, τονίζοντας ότι ενισχύσεις που οφείλει το υπουργείο από το 2014 θα εξοφληθούν φέτος σε κάποια προγράμματα 100%.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρώτη η “Νέα Κρήτη” σε πανελλαδικό επίπεδο έχει δημοσιεύσει ως πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών τη 18η Δεκεμβρίου, δηλαδή την επόμενη Τρίτη, ενώ γράψαμε επίσης ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να μπουν τα χρήματα το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής. Αν γίνει αυτό, τότε από το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούν οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς να μπαίνουν με τις κάρτες της αυτόματης ανάληψης στα μηχανήματα ΑΤΜ και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις τους. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που ανήκουν στις άλλες τράπεζες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα μετά από το βαλέρ που ισχύσει στις τράπεζες αυτές, όχι όμως και στην Πειραιώς, διάρκειας μέχρι δύο ημερών.

Οι πληρωμές από ΕΛΓΑ

Μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε τις εξής πληροφορίες σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ: «Μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταστάσεις πληρωμών από τον τοπικό ΕΛΓΑ για τις ζημιές των σταφυλιών από τις καλοκαιρινές βροχές. Ήδη υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα, όπως του Σκαλανίου, του Αγίου Μύρωνα, κ.λπ., στα οποία έχουν ανακοινωθεί οι λίστες με τις πληρωμές. Δηλαδή ξέρουν οι δικαιούχοι τι θα πάρουν. Τι ζημιά είχαν κ.λπ. Και η πληροφορία μας εμάς, σαν Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, είναι ότι μέσα στον μήνα Ιανουάριο θα δοθεί το 70 με 80% ως προκαταβολή της αποζημίωσης»...

Στο ερώτημά μας για τα ποσοστά των ζημιών όπως τα έχουν υπολογίσει και καταγράψει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, πηγαίνοντας στα αμπέλια των πληγέντων παραγωγών, ο Μύρων Χιλετζάκης δηλώνει με βεβαιότητα ότι «οι ζημιές ήταν από 40 μέχρι και 80%. Και είναι πολλοί οι δικαιούχοι. Μιλάμε για χιλιάδες αμπελουργούς σε ολόκληρη την Κρήτη»... Ωστόσο, ο ίδιος δεν είναι ακόμα σε θέση να υπολογίσει το ύψος του συνολικού ποσού που θα εισρεύσει στο νησί.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Μύρωνα Χιλετζάκη, εντός του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 15 του μήνα, αναμένεται να μπουν στα βιβλιάρια των δικαιούχων τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 10% του προγράμματος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2017.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για το τελευταίο υπόλοιπο που οφείλει ο ΕΛΓΑ από τις περυσινές αποζημιώσεις, αφού αρχικά είχε δώσει το 70%, ακολούθησε το 20% και τώρα δίνεται η εξόφληση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News