Χαμός για το κοινωνικό μέρισμα - Πάνω από 705.000 αιτήσεις

Οικονομία
Χαμός για το κοινωνικό μέρισμα - Πάνω από 705.000 αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

705 χιλιάδες αιτήσεις από το άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι χθες το μεσημέρι  

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και την καθημερινότητά τους αποδεικνύει και ο χαμός που γίνεται στο διαδίκτυο στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς όσων κριθούν δικαιούχοι την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιο Τάγαρη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, 705 χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν από το άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι χθες περί τις 2 το μεσημέρι. Από αυτές 417.000 εγκρίθηκαν και 120.000 απορρίφθηκαν, ενώ περίπου άλλες τόσες είναι σε κατάσταση αναμονής.

Το θέμα της μόνιμης κατοικίας που έχει προκύψει ισχύει ως πρόβλημα για αρκετές περιπτώσεις αιτούντων και αναζητείται λύση. Επιδιώκεται να διορθωθεί πιθανότατα και μέχρι σήμερα. Όσοι γνωρίζουν ότι πληρούν τα κριτήρια της μόνιμης κατοικίας και το σύστημα τούς δείχνει ότι απορρίπτονται, θα πρέπει να ακυρώσουν την αίτηση που υπέβαλαν και να την υποβάλουν ξανά από σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, για να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]. Η διαχείριση της διαδικασίας πραγματοποιείται από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, και το τηλεφωνικό κέντρο 11131 λειτουργεί τις καθημερινές από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της κυβέρνησης για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων διανομής του κοινωνικού μερίσματος έτους 2018, ύψους 710 εκατ. ευρώ. Περίπου 1,4 εκατομμύριο νοικοκυριά θα εισπράξουν μέσα στον Δεκέμβριο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κοινωνικό μέρισμα που θα κυμαίνεται από 200 ευρώ (άγαμοι χωρίς παιδιά) έως 1.200 ευρώ (πολύτεκνες οικογένειες).

Η διαδικασία

Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στον λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη. Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης.

Προσοχή: Σε περίπτωση που κάποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων τους. Έτσι προτρέπονται να ακολουθήσουν κανονικά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένουν την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περσινή καταβολή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News