Οικονομία

Κατρακυλά η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για να λάβετε το σχετικό επίδομα

Από ό,τι φαίνεται έχουμε μπει για τα καλά στην “καρδιά” του χειμώνα, και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέα επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα.

Τα νοικοκυριά, όσο μπορούν οικονομικά δηλαδή, δειλά-δειλά ξεκινούν τις πρώτες παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης. Τις τελευταίες μέρες, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση, καθώς ο ΟΠΕΚ συζήτησε την πιθανή εξαίρεση του Ιράν από τη μείωση της παραγωγής, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει και τη στήριξη της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχώρησαν κάτω από τα 60 δολάρια, στα 59,53 δολάρια το βαρέλι στις 9:50 π.μ. ώρα Ελλάδας χθες, σημειώνοντας πτώση 53 σεντς ή 0,9%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό κινούνταν στα 51,05 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 44 σεντς ή 0,9%. Στην Κρήτη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,05 έως 1,21 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου.

Η απόφαση

Την ίδια ώρα, την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Όταν εκδοθεί, τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει σε δύο δόσεις, μία έως την 31η Ιανουαρίου 2019 και μία έως την 30ή Ιουνίου 2019.

Όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, οι πολίτες πατώντας την επιλογή “Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης” και κατόπιν την “Είσοδο στην εφαρμογή”, θα οδηγηθούν στη σελίδα “Επίδομα πετρελαίου”, η οποία ανοίγει με τη συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών.

Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσουν:

* Τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ.

* Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

* Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι, οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ.

* Κατόπιν οι πολίτες αποδέχονται τους σχετικούς όρους.

* Τέλος, επιλέγουν “υποβολή αίτησης”.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη σωστή αναγραφή του ΑΦΜ ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του ΑΦΜ της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από τον διαχειριστή, καθώς και στη σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία.

Να σημειωθεί ότι τόσο τα στοιχεία του ΑΦΜ όσο και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτηση.

Σχόλια