Αυξάνονται τα ακατάσχετα με νέα αναγκαστικά μέτρα

Οικονομία
Αυξάνονται τα ακατάσχετα με νέα αναγκαστικά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε μήνα νέα μέτρα

Τα φορο-χρέη που έχουν συσσωρεύσει και συνεχίζουν να συσσωρεύουν οι φορολογούμενοι της χώρας συνεχίζουν να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια των δημοσιονομικών της χώρας. Μπορεί η οικονομία να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ξεκίνησαν οι πρώτες μειώσεις φόρων, όμως η κατάσταση για τους φορολογούμενους παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Τα στοιχεία από τη φορολογική διοίκηση μόνο βελτίωση δε δείχνουν για την κατάσταση των φορολογούμενων και τον αγώνα τους έναντι της υπεροφορολόγησης. Ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μήνα με τον μήνα αυξάνεται και τον Σεπτέμβριο έφτασε σε ύψος-ρεκόρ.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στους 1.148.583 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 5.275. Και αν αυτή η αύξηση μοιάζει μικρή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με το τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 453.509!

Και όσο και αν αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση των λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης για την επιβολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, είναι βέβαιο ότι οφείλεται και στην αύξηση της φορολόγησης, καθώς αυτό ήταν το βασικό μέσο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αντί της μείωσης των δημόσιων δαπανών.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που ζουν πλέον υπό το βάρος των κατασχέσεων είναι δραματικός, αφού το σύνολο των φορολογουμένων ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους επτά φορολογούμενους έχει ουσιαστικά μπει στη “μαύρη λίστα” της εφορίας και ζει υπό το βάρος των κατασχέσεων, όπως είναι η δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών.

Η φορολογική διοίκηση επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που περιλαμβάνουν:

- Την κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο ΤΑΧΙSnet.

- Την κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο.

- Τη δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη.

- Την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.

“Κυνήγι” οφειλετών

Εκτός από τους οφειλέτες της εφορίας, υπάρχουν και εκείνοι των ασφαλιστικών ταμείων... Οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε... δύσκολη καμπή, παρά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

“Κρύος” ιδρώτας έλουσε πάνω από 280.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη γ' τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι προαναφερθέντες εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν ατομικές ειδοποιήσεις για ρύθμιση ή εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους προς τους συνταξιοδοτικούς και άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Αν οι παραπάνω δε “συμμορφωθούν”, τότε το ΚΕΑΟ θα προβεί σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή μπλοκάρισμα των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμα και ακινήτων.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις, σημείωσαν στο γ’ τρίμηνο του 2018 ρεκόρ τριμήνου, καθώς έφτασαν 356 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα χρέη προς τα ταμεία συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς έφτασαν τα 34,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έναντι 33,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το “κυνήγι” των οφειλετών των ταμείων αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς στο θεσμικό “οπλοστάσιο” του ΚΕΑΟ έχουν προστεθεί νέα εργαλεία.

Συγκεκριμένα, αυτά αφορούν βασικά στη διαδικασία της ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της κατηγοριοποίησης των οφειλετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News