Οικονομία

Νέα ρύθμιση σε 48 δόσεις

Ετοιμάζεται για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Η τελευταία “γενναία” ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο για το σύνολο των πολιτών είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, που “έτρεξε” πριν από μερικά χρόνια. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έφτασε η ώρα για μια νέα ρύθμιση, η οποία δε θα είναι βεβαίως τόσο “γαλαντόμα” όσο των 120 δόσεων, αλλά σίγουρα θα είναι μια ευχάριστη αλλαγή από την αδύνατη για τους περισσότερους οφειλέτες ρύθμιση των 12 δόσεων.

Και μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές του νέου έτους: Για τον Ιανουάριο του 2019 μεταφέρονται οι αποφασιστικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ταμεία, εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει 48 δόσεις, θα αφορά ακόμα και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος του 2018, ενώ δε θα έχει τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας με καλή γνώση των επαφών των δύο πλευρών, συμπληρώνοντας πως η αναβολή των αποφάσεων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, εκτός από τις σταθερές ενστάσεις των Θεσμών.

Οι λόγοι αυτοί αφορούν αφενός τα άλλα μεγάλα “αγκάθια”, όπως τις επικείμενες ανατροπές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, και αφετέρου τις άλλες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή - μεταξύ άλλων - τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και τη θέσπιση της κατάργησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019.

Η αναβολή, όμως, της θέσπισης της νέας ρύθμισης δε σημαίνει “πάγωμα” της διερεύνησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης όχι μόνο από την κυβέρνηση και τους Θεσμούς, αλλά προπαντός για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είναι φορτωμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς η κυβέρνηση “καίγεται” να επαληθεύσει στην πράξη τούς αναθεωρημένους προς τα πάνω στόχους για έσοδα φορολογικά και ασφαλιστικά, όπως φάνηκε και στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Εξάλλου, ακόμα έως τώρα καλύτερες επιδόσεις στις εισπράξεις από ρυθμίσεις αλλά και κατασχέσεις για χρέη στα Ταμεία έχουν φτάσει σε ένα “όριο”, ενώ δε σταματά η αύξηση του συνολικού όγκου των ασφαλιστικών οφειλών. Έτσι, εκείνο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση είναι μια ρύθμιση με τα χαρακτηριστικά εκείνης των “100 δόσεων”.

Με άλλα λόγια, θα είναι μια ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλοι σχεδόν οι οφειλέτες, χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα “στενά” κριτήρια (όπως π.χ. έχει η ρύθμιση των 120 δόσεων). Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ένα άμεσο θετικό “σοκ” στα έσοδα του Δημοσίου αρχές του χρόνου, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια σημειωθεί μια ορισμένη κάμψη, όπως συμβαίνει συνήθως με τις ρυθμίσεις.

Ωστόσο, η εξεταζόμενη νέα ρύθμιση θα έχει λιγότερες δόσεις, με την πιθανότερη εκδοχή να προβλέπει 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία “γεννήθηκαν”. Έτσι, δεδομένου ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2019, θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018.

Σχόλια