Οικονομία

Στη Βουλή σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Προβλέπει σημαντική υπέρβαση πρωτογενούς πλεονάσματος

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, έπειτα από πενθήμερη συζήτηση. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την αποτίμησή της για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις, όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μετά το προχθεσινό Eurogroup, εντούτοις η έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι αποτελεί έναν πρώτο «έλεγχο προόδου» για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην έκθεση θα ασκείται κριτική καθυστερήσεων. Ειδικότερα στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το... κοντέρ έγραφε λίγο χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ και με τους ρυθμούς που γίνεται η αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Στη βάση καθυστερήσεων και διαπιστώσεων μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης, η έκθεση της Κομισιόν δεν ανάβει “πράσινο φως” για την ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Όπως είναι γνωστό, η έκθεση θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, αυτός θα αποτυπώνει τη μη περικοπή των συντάξεων για την οποία γνωμάτευσε θετικά το EuroWorking Group πριν από μερικές ημέρες, με τη σχετική απόφαση να εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 3 Δεκεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας το σκηνικό και όσον αφορά στα περίφημα πια αντίμετρα.

Στον προϋπολογισμό πάντως θα περιλαμβάνονται τα θετικά, λεγόμενα, μέτρα, ύψους 920 εκατ. ευρώ. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το 2019 θα υπάρχει χώρος για να διατηρηθεί ένα μέρος των αντιμέτρων μαζί με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις», αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

“Ψαλιδισμένο” το ΠΔΕ

“Ψαλιδισμένες” θα είναι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί πως θα κόστιζε 103 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση για τέσσερις το πολύ συνεχείς συνεδριάσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα 26 ως και την Τετάρτη 28 του μήνα, στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εφόσον λάβει το “πράσινο φως” της Επιτροπής, ο προϋπολογισμός θα οδεύσει προς την Ολομέλεια στις 12 Δεκεμβρίου για πέντε συνεχείς συνεδριάσεις.

Ωστόσο, η ψήφιση θα γίνει την Τρίτη 18 του ίδιου μήνα, καθώς το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί έχει συνέδριο η Ν.Δ.

Σχόλια