EuroWorking Group: Καλά τα νέα από τις Βρυξέλλες

Οικονομία
EuroWorking Group: Καλά τα νέα από τις Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξος ο Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του EuroWorking Group

«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση του EuroWorking Group», τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης (3ο Thessaloniki Summit), που διοργανώνει η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στη συνεδρίαση του EWG που έκανε αποδεκτή τη μη περικοπή των συντάξεων (αναλυτικό ρεπορτάζ στην “Οικονομία” στη σελίδα 18), τονίζοντας: «Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα».

«Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας» και πως «για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσιμο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το σημαντικότερο είναι πως με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής». Όπως είπε, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στον φετινό προϋπολογισμό, όπου «όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ελαφρύνσεων όχι μόνο για τους πιο αδύναμους, αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. «Η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών», επισήμανε.

«Βήμα-βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης», σημείωσε, λέγοντας ότι η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9% και παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Πρόσθεσε, δε, πως το πλέον δυναμικό στοιχείο είναι η μείωση της ανεργίας των νέων, που από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 μειώθηκε από το 50% στο 36,8%, ενώ οι απασχολούμενοι τον Αύγουστο του 2018 είναι 336.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, δηλαδή υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001. Τόνισε, επίσης, πως το πιο σημαντικό είναι ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017, ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά, κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται ή να μειώνονται. Είπε ακόμη ότι το 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «σημαντική αύξηση» της τουριστικής βιομηχανίας και στη συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, είπε ότι ο χώρος της οικοδομής έχει αρχίσει να παίρνει πάλι τα πάνω του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017-Αυγούστου 2018 είναι αυξημένος κατά 15,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2016-2017.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News