Οικονομία

To «μυστικό» της αίτησης προς τον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

H υποβολή της αίτησης “διασώζει” τις αξιώσεις από την παραγραφή και ανοίγει το χρονικό περιθώριο των κινήσεων

«Ενόχληση» που διακόπτει την παραγραφή των αξιώσεων για αναδρομικά θεωρείται η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Αν το Ταμείο απαντήσει, ο χρόνος της παραγραφής ξεκινά να μετρά εκ νέου από την στιγμή της απάντησης. Αν παρέλθει ένα 6μηνο και το Ταμείο δεν απαντήσει, τεκμαίρεται σιωπηρή άρνηση της αξίωσης. Μετά το 6μηνο ξεκινά νέα περίοδος παραγραφής.

Συνεπώς, η υποβολή της αίτησης δεν γεννά νομική υποχρέωση επιστροφής χρηματικών ποσών, αλλά “διασώζει” τις αξιώσεις από την παραγραφή και ανοίγει το χρονικό περιθώριο των κινήσεων. Είναι δηλαδή το εργαλείο που δίνει χρόνο στον συνταξιούχο να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει.

Για την πλειοψηφία των συνταξιούχων η παραγραφή αξιώσεων είναι 5ετης. Δηλαδή ο συνταξιούχος μπορεί να ζητήσει ποσά για έως και 5 χρόνια πριν. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η παραγραφή ενδέχεται να είναι και 2ετής, σύμφωνα με νομικές αποφάσεις.

Αφού ο συνταξιούχος υποβάλλει την αίτηση και αφού παρέλθει το 6μηνο χωρίς απάντηση, ξεκινά νέα 5ετία (ή νέα 2ετία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου) εντός της οποίας, ο συνταξιούχος μπορεί οποτεδήποτε να υποβάλλει αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας τα ποσά που δικαιούται.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.

money-money.gr

Σχόλια