Νέο επίδομα έως 210 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται;

Οικονομία
Νέο επίδομα έως 210 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έρχεται» νέο προνοιακό πρόγραμμα για 300.000 νοικοκυριά

Ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και να δώσει «ανάσα» σε 300.000 χιλιάδες νοικοκυριά.

Πρόκειται για το επίδομα στέγασης, το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση ενοικίων ή δανείων. Μέσω του νέου προνοιακού προγράμματος θα επιδοτούνται με ποσό από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα νοικοκυριά που επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας ή διαμένουν σε μισθωμένο σπίτι.

Τα ποσά

Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ, με την κλιμάκωση να δίνει έμφαση στο παιδί, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Έτσι τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα.
  • Ενώ, για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.
  • Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια θα είναι κοινά για όλους, εισοδηματικά και περιουσιακά, ενώ η τελική μορφή του προγράμματος θα «πατήσει» πάνω στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Αναφορικά με το εισοδηματικό κριτήριο το ποσό βάσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται στα - περίπου - 7.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κορυφώνεται στα - περίπου - 21.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το επίδομα χορηγείται με βάση το εισόδημα που δηλώνεται στην Εφορία (Τaxisnet), κατ’ αρχάς για 12 μήνες. Μετά το πρώτο 12μηνο ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2019.

Το επίδομα θα χορηγείται έπειτα από ηλεκτρονική αίτηση του δανειολήπτη (το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που εξυπηρετεί το δάνειο πρώτης κατοικίας) ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται για αυτόν τον σκοπό, ενώ οι κλειδάριθμοι του Taxisnet θα είναι και το βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην αίτηση.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News