Αναδρομικά: Αναλυτικά τα ποσά και ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν

Οικονομία
Αναδρομικά: Αναλυτικά τα ποσά και ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα όμως διεκδικούν και ποιοι πιθανότατα τα δικαιούνται.

Η συζήτηση για τα αναδρομικά έχει ανοίξει για τα καλά και στο χορό έχουν μπει όλοι. Πόσα χρήματα όμως διεκδικούν και ποιοι πιθανότατα τα δικαιούνται.

Η κυβέρνηση μπορεί αρχικά να καλλιέργησε προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους για το θέμα των αναδρομικών ωστόσο - όπως αποκαλύπτει το “Βήμα της Κυριακής” - η επίσημη απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσφυγή σε δεύτερο βαθμό - μέσω του ΕΦΚΑ - έτσι ώστε να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των υποθέσεων και να μεταφερθεί στο... μέλλον το ενδεχόμενο καταβολής ενός υπέρογκου ποσού, το οποίο κατ’ ορισμένους φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και κατ’ άλλους μπορεί να προσεγγίσει τα 8 με 9 δισ. ευρώ.

“Κύκλοι” του υπουργείου σημείωναν πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν τον Ιούλιο του 2015 και εντεύθεν θα εφεσιβάλλονται. Ως εκ τούτου, εάν αυτές ευδοκιμήσουν, τα ποσά για τα αναδρομικά θα δοθούν από κυβερνήσεις των επόμενων ετών.

Οι συνταξιούχοι όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά όσους κινήθηκαν δικαστικά προ του Ιουνίου του 2015, οπότε και το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα-συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, εφόσον προσέφυγαν, δικαιώνονται. Η άλλη κατηγορία αφορά όσους προσέφυγαν μετά τον Ιούνιο του 2015 ή δεν προσέφυγαν καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστικό τοπίο παραμένει θολό.

Πόσα χρήματα όμως διεκδικούν και ποιοι πιθανότατα τα δικαιούνται.

Το ποσό που διεκδικούν από τα δώρα ανέρχεται στα 800 ευρώ. 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας. Πρόκειται για τα δώρα όπως καθορίστηκαν με βάση τον νόμο 3845 του 2010 και ο οποίος δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

 Τα ποσά ανάλογα με την ηλικία και τη σύνταξη

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ που είναι άνω των 60 ετών και το συνολικό τους μηνιαίο εισόδημα (κύρια, επικουρική, μερίσματα, επιδόματα και δώρα) δεν ξεπερνάει τα 2.430 ευρώ (υπολογιζόμενο σε 12μηνη βάση) δικαιούνται το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (Χριστούγεννα 400, Πάσχα 200, Καλοκαίρι 200).

Οι αγρότες με μικρές συντάξεις που είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα του 2010 δικαιούνται επίσης το ποσό των 800 ευρώ στο σύνολό του.

Όσοι είχαν συντάξεις από 2.430 ευρώ ως 2.500 ευρώ δικαιούνται μέρος του ποσού των 800 ευρώ.

Όσοι ήταν κάτω από 60 ετών ή είχαν εισόδημα άνω των 2.500 ευρώ το μήνα δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάποιο ποσό.

Μετά το 2015

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012 λύθηκε τον Μάιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στο πλαίσιο αυτό, οι διεκδικήσεις έχουν βάση μόνο για το διάστημα έως από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εκτίμησε αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι δε θα ευδοκιμήσουν, καθώς το δημόσιο έχει προσφύγει σε 2ο βαθμό.

Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ», και «χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ».

Η κυβέρνηση το 2016, πρόσθεσε, «προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά. Αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου», είπε, για να καταλήξει: «Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έχει πέσει σε αντιφατικές δηλώσεις. Αρχικά συνέστησε στους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές γιατί η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ είτε έχουν υποβάλει αγωγή είτε όχι. Με μεταγενέστερη δήλωσή του όμως, είπε πως θα λάβουν αναδρομικά μόνο όσοι έχουν προσφύγει, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ για όλους».

 Με πληροφορίες και από iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News