Οικονομία

Μόλις ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει επίδομα

Ποιοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρουν δουλειά παρότι μακροχρόνια άνεργοι

«Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από επίδομα ανεργίας», κάτι που σημαίνει ότι το λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα.

Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, η οποία παραδέχτηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 ότι «από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».

Στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ είπε ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί μεν, ωστόσο παραμένει το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. «Το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700. Από αυτούς, 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Από αυτούς, λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», εξήγησε.

Στη συνέχεια αποκάλυψε τη θλιβερή πραγματικότητα αναφορικά στους μακροχρόνια ανέργους, παραδεχόμενη ότι όποιος είναι πάνω από 45 έχει λίγες πιθανότητες να βρει δουλειά, ενώ «η αναπηρία επίσης ενισχύει την ευαλωτότητα», και μίλησε επίσης για ύπαρξη διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Στα χρόνια των μνημονίων περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά: Συνέβη μια κοινωνική καταστροφή. Η λογική μας είναι η εισοδηματική στήριξη μέχρι να βρουν οι άνθρωποι δουλειά και η υποστήριξή τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διεκδίκηση εργασίας. Η συζήτηση στην Ε.Ε. είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στους ανέργους που δεν παίρνουν οικονομική βοήθεια από τον ΟΑΕΔ, λέγοντας πως «το σχέδιο είναι ότι αυξάνονται οι θέσεις σε προγράμματα απασχόλησης για να διευκολυνθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Από την άλλη δίνεις οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Σχόλια