default-image

Βολιδοσκόπηση προθέσεων για συντάξεις και αντίμετρα στο Eurogroup

Οικονομία
Βολιδοσκόπηση προθέσεων για συντάξεις και αντίμετρα στο Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίτημα της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων

Μπορεί η Ελλάδα να μην ήταν στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού Eurogroup, όμως αυτό δε σημαίνει ότι απουσίαζε.

Στο παρασκήνιο το μέλλον των συντάξεων και των γνωστών αντιμέτρων τέθηκε επί τάπητος, με την ελληνική πλευρά να βολιδοσκοπεί τους “σκληρούς” και κυρίως τη Γερμανία, έχοντας στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως άλλωστε δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν επρόκειτο να συζητηθεί στο Eurogroup, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Και, όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ε.Ε., ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη “γνώμη” της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

Το αίτημα της χώρας για τη μη περικοπή των συντάξεων και βεβαίως το τι μέλλει γενέσθαι με τα αντίμετρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup με επίσημο θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ, που προσδιορίζεται για τις 19 Νοεμβρίου. Και αυτό καθώς ο χρόνος πιέζει και δεν υπάρχουν περιθώρια πέραν του Νοεμβρίου, αφού η ελληνική Βουλή πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, στον οποίο, όπως είναι λογικό, πρέπει να διευκρινίζεται το μέλλον των συντάξεων.

Οι Ευρωπαίοι, αν και λιγότεροι επιφυλακτικοί σε σχέση με το παρελθόν, επιμένουν να ζητούν εγγυήσεις ότι δε θα κινδυνεύσουν οι μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ορισμένες χώρες - ανάμεσά τους η Γερμανία - πρέπει να περάσουν την όποια απόφαση από τα κοινοβούλιά τους. Και με δεδομένο το ρευστό πολιτικό σκηνικό στο Βερολίνο, αυτό αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα.

Έχει ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς, όπως έχει ομολογήσει ο εκπρόσωπός του, αρκείται σε συμβουλευτική συμμετοχή πετώντας το “μπαλάκι” στους Ευρωπαίους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News