Οικονομία

«Μειώστε συντάξεις και πάρτε φοροελαφρύνσεις»

Όσα αναφέρει το ΔΝΤ

Ακλόνητο στην άποψή του ότι πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το “καρότο” δίπλα στο “μαστίγιο” να είναι πιθανές φοροελαφρύνσεις. Η θέση αυτή, που βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη, διατυπώνεται παράλληλα με την παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον ουσιαστικό ρόλο στη μεταμνημονιακή εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα.

Οι αναφορές αυτές έγιναν κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για φορο-ελαφρύνσεις. Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από τα προνομοθετημένα μέτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους. Ωστόσο ο Τζέρι Ράις δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, επομένως η βασική συζήτηση γίνεται μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων. «Εμείς βοηθάμε στην εποπτεία», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την επαναγορά του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων και πως το “buy back” είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών, η οποία θα ληφθεί με βάση το πρόγραμμα διαχείρισης υποχρεώσεων της χώρας.

Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές «έχουν εύρος επιλογών» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και χάρη στο “μαξιλάρι” ρευστότητας, επομένως έχει περιθώριο να είναι υπομονετική μέχρι να αποφασίσει το ποια είναι η πιο προνομιακή για αυτήν επιλογή, αναφορικά με το δάνειο του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις έχει πάρει το χαρακτήρα θρίλερ, παρά τις διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι δε θα υπάρξει τελικά η νομοθετημένη περικοπή. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους στην προσεχή συνεδρίαση της Ευρωομάδας, με τελική ημερομηνία την 3η Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup, αφού εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά και παρέχουν τις διαβεβαιώσεις ότι τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα είναι δυνατόν να επιτευχθούν αν δε γίνει η περικοπή. Παράλληλα θέλουν να διασφαλίσουν ότι το θέμα δε θα αποτελέσει την αφορμή να αρχίσει να ξετυλίγεται το “πουλόβερ” των μεταρρυθμίσεων, μια που ο προεκλογικός χορός έχει ξεκινήσει για τα καλά.

ΔΝΤ: «Εμείς απλά επιτηρούμε»: «Ελλάδα και εταίροι παίρνουν τις αποφάσεις»

«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», επισήμανε ο κ. Ράις. Ερωτηθείς τέλος για την επίσημη πρόσκληση επίσκεψης που έχει απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις απάντησε πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, αλλά δεν έχει ακόμα καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια