Οικονομία

Προαιρετική αργία η φετινή 28η Οκτωβρίου - Πως θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι;

Δουλεύετε σήμερα; Διαβάστε πως θα αμειφθείτε!

«Εξαιρέσιμη αργία» θεωρείται η σημερινή Κυριακή 28 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η φετινή 28η Οκτωβρίου «πέφτει» Κυριακή, επιφέρει μία τροποποίηση αναφορικά με τη αμοιβή των εργαζομένων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το 7 του Ν.1400/1983, «Εάν οποιαδήποτε από τις εξαιρέσιμες αργίες, συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ή ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν παρέχεται εργασία, η συγκεκριμένη αυτή ημέρα αργίας δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα.»

Οι εξαιρέσιμες αργίες διακρίνονται σε υποχρεωτικές και προαιρετικές. Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου διακρίνεται ως προαιρετική αργία. Η διαφορά μεταξύ των ανωτέρω αργιών είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα των μισθωτών, ενώ κατά την προαιρετική αργία η απασχόληση των εργαζομένων εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη.

Πάντως, ζήτημα μετάθεσης της αργίας σε άλλη εργάσιμη μέρα δεν τίθεται, καθώς έχουν καταργηθεί οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές.

Πως θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι;

  • Σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης:

Όσοι ημερομίσθιοι απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%. Ακόμη πρέπει να τους χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης (REPO), την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28/10/2012, θα λάβουν προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη στο 1/25 του μισθού τους. Επί πλέον θα πάρουν και αναπληρωματική ανάπαυση (REPO) την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση οφείλεται ένα επί πλέον ημερομίσθιο ή 1/25 του μισθού.

  • Σε περίπτωση που δεν θα λειτουργήσει η επιχείρηση:

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, πρέπει να καταβάλλουν μόνο στους ημερομίσθιους, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. (ΑΠ 303/61, 323/62) αλλά και άποψη του Υπουργείου Εργασίας (έγγρ. α.π. 2797/99, 3019/2001, περί αμοιβής των αργιών σε σύμπτωση με Κυριακές).

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μηνιαίο μισθό τους.

 

Πηγή: e-forologia.gr, dikaiologitika.gr

Σχόλια