Νέο «μαχαίρι» στα... μετρητά

Οικονομία
Νέο «μαχαίρι» στα... μετρητά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά την επέκταση της χρήσης συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής POS, έχουν προς το παρόν απορριφθεί εισηγήσεις για επέκταση στα περίπτερα και τα ταξί

Εντείνονται οι φήμες για σειρά σεναρίων με στόχο τον περιορισμό της χρήσης μετρητών τα οποία έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών.

Οι παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούνται πολύ σημαντικές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της υπερφορολόγησης, η ανωνυμία των εισπράξεων σε μετρητά αναδείχτηκε στο βασικό μέσο που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το capital.gr, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται σειρά από παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της χρήσης μετρητών, μετά και την πρόσφατη κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών.

Οι λύσεις που εξετάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι εξής:

* Η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και έχει ληφθεί η απόφαση να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

* Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και “πιάνονται” από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:

- στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα),

- στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα),

- στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

Όσον αφορά την επέκταση της χρήσης συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής POS, έχουν προς το παρόν απορριφθεί εισηγήσεις για επέκταση στα περίπτερα και τα ταξί. Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται στο υπουργείο Οικονομικών ότι η χρήση POS θα δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής επιβίωσης στα περίπτερα, τα οποία έχουν εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους.

Και αυτό διότι στην καλύτερη περίπτωση η προμήθεια που κρατούν οι τράπεζες για τις εισπράξεις μέσω POS είναι 0,4% της αξίας συναλλαγής. Έχουν επίσης απορριφθεί και εισηγήσεις για υποχρεωτική εγκατάσταση των POS στα ταξί.

Όπως λένε πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ., πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις προδιαγραφές των φορολογικών μηχανισμών των ταξί, που θα πρέπει να είναι συμβατές με την αποδοχή πληρωμών μέσω POS.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News