default-image

Ρέγκλινγκ: Ανοικτό παράθυρο για μικρότερο “τσεκούρωμα” συντάξεων

Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Ανοικτό παράθυρο για μικρότερο “τσεκούρωμα” συντάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ

Τις ενστάσεις στο ενδεχόμενο πλήρους αποφυγής της περικοπής των συντάξεων διατηρεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του.

Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι, «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε όμως ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου», γι’ αυτό «το βλέπουμε, το συζητάμε».

Αυτή η τελευταία αναφορά ίσως αποτελεί ένα “παράθυρο” για περικοπές συντάξεων μεν, μικρότερες δε από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί. «Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια, αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος», και τόνισε ότι μπορούν να δουν πώς αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.

«Είναι αρκετά επαγγελματίες», είπε ο κ. Ρέγκλνγκ για τον ΟΔΔΗΧ, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το θέμα των συντάξεων δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, εντούτοις θα συζητηθεί έστω και παρασκηνιακά, όπως συμβαίνει συνήθως, με την ελληνική πλευρά να πιέζει για ένα “πράσινο φως” περί μη περικοπής των συντάξεων, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Κρίνοντας πάντως από τα μηνύματα των Βρυξελλών, το πιο πιθανό είναι οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις, με πρώτους τους Γερμανούς, να επιμείνουν στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί.

Στο μεταξύ διάστημα τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεσκονίζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019, προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και του υπερπλεονάσματος. Παράλληλα, αναμένουν τις εγγυήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλίσουν τόσο τη δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, όσο κυρίως την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News