Οικονομία

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών: Επιστολή για τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Επιστολή στο Συνήγορο του Καταναλωτή από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Επιστολή στο Συνήγορο του Καταναλωτή απέστειλε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων για τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης φθάνουν δεκάδες επιστολές σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σε εταιρείες διαχείρισης την πώληση και τη διαχείριση δανείων καθώς και διαχείριση τραπεζικού απορρήτου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κ. Συνήγορε του Καταναλωτή,

"Τσουνάμι" καταγγελιών από επιστολές φθάνουν στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από καταναλωτές ενταγμένους στο ν.3869/2010 μέλη της, με θέμα "Ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο αναθέσεως διαχειρίσεως απαιτήσεων σε εταιρία του ν.4354/2015".

Όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015, τα "κόκκινα" δάνεια θα μπορούν να πωλούνται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση από την τράπεζα, 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης, για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επειδή το περιεχόμενο της επισυναπτόμενης επιστολής όχι μόνο δημιούργησε προβληματισμό στους οφειλέτες ενταγμένους στο ν. Κατσέλη, αλλά και στην Ένωση, και επειδή οι καταναλωτές αρνούνται περαιτέρω την επεξεργασία  των προσωπικών τους δεδομένων, παρακαλούμε για τις Οδηγίες σας για την προστασία των καταναλωτών.»

Σχόλια