Οικονομία

Προς αναζήτηση συμβιβασμού για τη μη περικοπή των συντάξεων

Διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ασιατικό "φλερτ" Τσακαλώτου

Οι συντάξεις, το ύψος του “δημοσιονομικού χώρου” και των αντίμετρων, αλλά και τα “ανταλλάγματα” που θα ζητηθούν από τους δανειστές για να υπάρξει πολιτική συμφωνία αναμένεται να βρεθούν αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο παράλληλων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα και σε αυτόν θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στον τρόπο αποτύπωσης του ελληνικού αιτήματος για τη μη περικοπή των “παλαιών” συντάξεων, καθώς και να υπάρξει συμβιβασμός αναφορικά με το ύψος των υπερ-πλεονασμάτων φέτος και το 2019, μέρος των οποίων συνεχίζει να αμφισβητεί η Κομισιόν.

Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο θα κορυφωθεί εξ αποστάσεως έως το σαββατοκύριακο. Έως τότε θα κορυφωθούν και τα πολιτικά “ραντεβού” του ΥΠ.ΟΙΚ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σήμερα θα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη και αύριο Τετάρτη στο Χονγκ-Κονγκ, όπου θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο να αντικρούσει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των επενδυτών και των εκπροσώπων των αγορών. Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτό θα οριστικοποιηθεί στο μεσοδιάστημα στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή ΥΠ.ΟΙΚ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, εκτίμησε ότι «τα τελικά στοιχεία των εσόδων θα επιτρέψουν την υλοποίηση και των δύο (μη περικοπή συντάξεων, σύνοδο αντίμετρων) και αυτή την εικόνα έχουμε μέχρι τώρα από την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Μένει να καθοριστεί ο ακριβής χρονικός ορίζοντας υλοποίησης».

Ωστόσο, προς το παρόν, όπως παραδέχτηκε και ο ΥΠ.ΟΙΚ., η Κομισιόν αμφισβητεί μέρος των υπερπλεονασμάτων του 2018 και του 2019. Ο “συμβιβασμός” μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών για τους αριθμούς θα πρέπει να γίνει πριν τη 15η Οκτωβρίου για να κατατεθεί ένα σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες που να έχει το “OK” της Επιτροπής. Δεν αποκλείεται έτσι να γίνει αναπροσαρμογή στα “αντίμετρα” του 2019 (αν και η ελληνική πλευρά επιθυμεί στόχο πιο φιλόδοξο από αυτό του προσχεδίου). Για το μέρισμα του 2018, οι αποφάσεις θα φανούν προς τον Δεκέμβριο.

Τα επόμενα πολιτικά ραντεβού θα λάβουν χώρα στην Ευρώπη και θα έρθουν πολύ σύντομα, με τελικό ορόσημο το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όταν θα επιχειρηθεί να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις. Στις 22 Οκτωβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα/χρέος και αν επικύρωσε τις ελληνικές επιδόσεις θα δίδει ένα ακόμη επιχείρημα για τα “υπερπλεονάσματα”.

Το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και τα “ανταλλάγματα”, δηλαδή την αποτίμηση για την πορεία των προαπαιτούμενων που πρέπει να κάνει η Αθήνα.

Η ομαλή πορεία υλοποίησής τους είναι προϋπόθεση - εξηγούν πηγές - για μια θετική απόφαση για το θέμα των συντάξεων. Δεν είναι βέβαιο αν θα συζητηθεί το θέμα “Ελλάδα” στο Eurogroup που θα συνέλθει εκτάκτως τον Νοέμβριο για την Ε.Ε. και την Ιταλία. Οι αποφάσεις θα πρέπει να “περάσουν” πρώτα μέσα από το τεχνοκρατικό όργανο των εκπροσώπων των ΥΠ.ΟΙΚ. της Ευρωζώνης, το Euroworking Group της 22ας Νοεμβρίου, που καλείται να προετοιμάσει την κρίσιμη υπουργική σύνοδο της 3ης Δεκεμβρίου.

Σχόλια