Ένας ακόμη χειμώνας χωρίς… καλοριφέρ - Στα ύψη και φέτος το πετρέλαιο

Κρήτη
Ένας ακόμη χειμώνας χωρίς… καλοριφέρ - Στα ύψη και φέτος το πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως θα ξεπεράσει το 1,25 ευρώ το λίτρο - Στη Βουλή το θέμα

Έως 1,25 ευρώ το λίτρο εκτιμούν πρατηριούχοι αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς ότι θα φτάσει η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, γεγονός που έφερε τις προηγούμενες ημέρες, με ερώτησή του στη Βουλή, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Βρείτε λύση για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά. Άλλα μας λέγατε πριν πάρετε την εξουσία», λένε με οργή και αγανάκτηση στην κυβέρνηση εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συνδικαλιστές. Στη μείωση ή και στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επιμένουν οι βενζινοπώλες, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στα καύσιμα λόγω της... “θατσερικού τύπου” φορολογίας, την ώρα που για τους βιομήχανους ισχύει το... αφορολόγητο!

“Να προστατευτούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου θέρμανσης” είναι ο τίτλος της ερώτησης του Κεγκέρογλου.

«Τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη πλήξει τη χώρα μας, και εκτιμάται ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι τον προσεχή χειμώνα αυξημένες τόσο στις οικίες των πολιτών, όσο και σε σχολεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.», αναφέρει στην ερώτησή του.

«Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες όσον αφορά στην τιμή του.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί φέτος κατά 16%-17% ή και περισσότερο, ξεπερνώντας το 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές και αγγίζοντας το 1,25 ευρώ/λίτρο σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, από 0,94 ευρώ/λίτρο που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο.

Είναι ξεκάθαρο πως το βάρος αυτό θα προστεθεί στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά, που μετά βίας καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με το σύνολο των υποχρεώσεών τους, φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λπ., καθώς επίσης και στις τεράστιες απαιτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι βέβαιο πως η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θα μετακυλιστεί σε καταναλωτικά αγαθά και κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αύξησε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος ανέρχεται πλέον στα 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ παράλληλα μείωσε το επίδομα θέρμανσης κατά 50%».

Ο βουλευτής ρωτάει τους συναρμόδιους υπουργούς: «Προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και να επαναφέρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν;

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να προστατευτούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις και να μην έρθουν αντιμέτωπα με το υψηλό κόστος ζωής και λειτουργίας αντίστοιχα;».

«Στην Κρήτη ακριβότερα από πέρυσι»

«Ακριβότερο από πέρυσι στην Κρήτη το πετρέλαιο θέρμανσης. Το 1,25 ευρώ αφορά σίγουρα στα μικρά νησάκια, αλλά δεν μπορώ ακόμα να εκτιμήσω ακριβώς την τιμή με την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη», σχολιάζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Ο ίδιος καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΦΚ στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από... 280 ευρώ που είναι σήμερα) ή και ακόμα καλύτερα να τον καταργήσει, «αφού πρόκειται για κοινωνικό αγαθό»...

Και ξαναλέει ότι το γεγονός πως πάνω στον ΕΦΚ μπαίνει και ο... ΦΠΑ (δηλαδή φόρος στον... φόρο) αποτελεί... ελληνική πατέντα!

«Επιτέλους ας πάρουν μέτρα»

Σκληρές δηλώσεις έκαναν για το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας οι συνδικαλιστές. Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς δήλωσε κατηγορηματικά: «Κακά τα ψέματα, υπάρχει τεράστιο θέμα. Μπορεί εμείς ως Κρήτη να μην έχουμε τόσο πολύ μεγάλο πρόβλημα λόγω κλιματικών συνθηκών, αλλά σε άλλες περιοχές δεν μπορούν οι οικογένειες να ζήσουν χωρίς το πετρέλαιο. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτά τα νοικοκυριά και ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που μαστίζονται με μεγάλες ανεργίες»...

Όπως πρόσθεσε ο Στέλιος Βοργιάς, «ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εφαρμοστεί σκληρές πολιτικές. Τις βλέπουμε να συνεχίζονται και από τη σημερινή. Να θυμίσω ότι είχαμε θύματα ακόμα και στην Κρήτη, φοιτητές που στη Λάρισα είχαν μες στην απελπισία τους χρησιμοποιήσει μαγκάλια για να ζεσταθούν και πέθαναν από ασφυξία. Πραγματικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα γι’ αυτό το θέμα, που είναι πολύ σοβαρό».

Στο ερώτημά μας, ο ίδιος ως πρόεδρος των εργατοϋπαλλήλων τι θα συνιστούσε, μας απάντησε σχετικά: «Να μειώσουν τον φόρο ή να υπάρξει, με βάση φορολογικά κριτήρια, μια ειδική μέριμνα ενίσχυσης των νοικοκυριών για την αγορά πετρελαίου. Εγώ θα το ήθελα περισσότερο αυτό. Δηλαδή προέχει περισσότερο να ενισχυθούν τα νοικοκυριά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη»...

«Είναι απαράδεκτο να κρυώνουν τα νοικοκυριά»

«Είναι απαράδεκτο μέσα στο 2018 τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν μια περιουσία ή να μην έχουν να αγοράσουν πετρέλαιο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Και την ίδια στιγμή οι μεγάλοι εργοστασιάρχες να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο με βάση τη νομοθεσία που τους έχει “χαρίσει” η κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Είναι τουλάχιστον κοροϊδία για την εργατική τάξη. Από ’κει και πέρα, το ζήτημα της θέρμανσης εμείς το συνδέουμε με τη λαϊκή κατοικία και με τα κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό, που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι το 2018. Πρέπει και αυτό να ενταχθεί σε κάποια κατηγορία. Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος, ο οποίος δουλεύει 8 και 10 ώρες την ημέρα, να μην μπορεί να καλύψει βασική ανάγκη όπως είναι η θέρμανση του σπιτιού του».

Καταλήγοντας, ο Δημόκριτος Σαλούστρος καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και, αν θέλει ισοδύναμα, να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο και έχει κάνει “δώρο” το κομμάτι της ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News