default-image

«Καταφύγιο» η εξωδικαστική ρύθμιση για τους αγρότες

Κρήτη
«Καταφύγιο» η εξωδικαστική ρύθμιση για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο ερώτημα παραμένει ο νόμος για τα πανωτόκια

Σε διάστημα 13 εβδομάδων, από τις 27 Ιουνίου μέχρι την εβδομάδα που μας πέρασε, συνολικά 993 αγρότες εκκίνησαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ και PQH (πρώην ΑΤΕ) και άλλες τράπεζες υπό εκκαθάριση.

Οι 716 επιλέχθηκαν με επιτυχία για το επόμενο στάδιο. Από αυτές τις περιπτώσεις υποβλήθηκαν 112 αιτήσεις, εκ των οποίων 23 αγρότες αντιμετώπισαν τα χρέη τους με την εφορία και με τον ΕΦΚΑ μέσω του ΚΕΑΟ. Τις πληροφορίες αυτές δημοσίευσε το χθεσινό “Έθνος”.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει, ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών φαίνεται να λειτουργεί «ως καταφύγιο επιβίωσης για τους ενδιαφερόμενους, καθώς από την κατάθεση της αίτησης κερδίζουν επί της ουσίας ασυλία 10 μηνών έναντι των πιστωτών τους, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να προχωρά σε παύση πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ, την εφορία και τις τράπεζες χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κατασχέσεων και μπλοκαρίσματος των τραπεζικών τους λογαριασμών».

Μάλιστα, στο ενδεχόμενο ένα αίτημα ρύθμισης να αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα και να ολοκληρωθεί πριν από το 10μηνο, τότε ο ενδιαφερόμενος ζητά παράταση της διαδικασίας έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο χρόνος των 10 μηνών.

Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο εξωδικαστικός μέχρι σήμερα, τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 54.195 νομικά και φυσικά πρόσωπα, αλλά υποβλήθηκαν 3.754 αιτήσεις. Το θετικό για τη λειτουργία της πλατφόρμας είναι ότι από τις αιτήσεις αυτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία, ρυθμίζοντας με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους, 535 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 7 οφειλέτες.

Χωρίς επίσημη ενημέρωση

Στο μεταξύ, καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από τη μεριά του κράτους. Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ είναι: «Εφαρμόστηκε ο νόμος για τα πανωτόκια; Και αν ναι, όσοι είχαν καταβάλει από το διπλάσιο και πάνω του αρχικού κεφαλαίου, αλλά από το 2004 και μετά δεν είχαν ενταχθεί στον νόμο για τα πανωτόκια, σήμερα “καθάρισαν”; Τους μηδένισαν τις καρτέλες τους; Και αν τους τις μηδένισαν, τους διέγραψαν και μέρος των οφειλών που είχανε βεβαιωθεί στις εφορίες;».

Αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη και τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη. Και αναμένεται να γίνει αναφορά σήμερα από την ΕΑΣΗ στη συνάντηση με τον Σταύρο Αραχωβίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News