default-image

Αντίμετρα στη φοροδιαφυγή μετά το τέλος των capital control

Οικονομία
Αντίμετρα στη φοροδιαφυγή μετά το τέλος των capital control

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοβούνται έξαρση της φοροδιαφυγής μετά την απελευθέρωση αναλήψεων

Ανησυχίες για τον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής λόγω της κατάργησης του ορίου στις αναλήψεις μετρητών εκφράζονται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠ.ΟΙΚ. επεξεργάζεται εισηγήσεις για τη μείωση του ορίου αξίας συναλλαγών, πάνω από το οποίο θα πρέπει η πληρωμή να γίνει υποχρεωτικά με τραπεζικό μέσο. Σήμερα, το όριο αυτό είναι 500 ευρώ και εξετάζεται η σκοπιμότητα να μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως έχει άλλωστε δείξει και η εμπειρία της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της εγκατάστασης συσκευών πληρωμής POS στην αγορά, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να εκδοθεί παραστατικό, δηλαδή απόδειξη, για τη συγκεκριμένη συναλλαγή και να καταγραφεί η αξία της στα ακαθάριστα έσοδα του πωλητή.

Για την καταπολέμηση της χρήσης μετρητών και της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών έχει, όπως αναφέρθηκε, ήδη λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως:

- H υποχρέωση εξόφλησης με τραπεζικό μέσο όλων των επαγγελματικών δαπανών, δηλαδή των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

- H σύνδεση της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη δαπάνη ενός ελάχιστου ορίου του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο πληρωμής,

- H υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευής χρέωσης καρτών POS σχεδόν σε όλο το φάσμα των λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών στην αγορά. Επαγγελματίες από περισσότερους από 100 κλάδους είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν συσκευές POS και να έχουν αναρτημένη σε εμφανές σημείο και πινακίδα που ενημερώνει τους καταναλωτές για το δικαίωμά τους να πληρώσουν με κάρτα.

- H καθιέρωση της λεγόμενης φορο-λοταρίας. Όλοι οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο πληρωμής συγκεντρώνουν λαχνούς για τις κληρώσεις που πραγματοποιεί στο τέλος κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από την κλήρωση αναδεικνύονται κάθε μήνα χίλιοι τυχεροί, που ο καθένας κερδίζει χίλια ευρώ αφορολόγητα και ακατάσχετα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News